dilluns, 30 de gener del 2017

XERRADA: BIOLOGIA MARINA A L'ÀRTIC

Ernest Roura Soler, delegat ambiental de 2n de Batxillerat
El dia 21 de desembre de 2016 els alumnes de 1r i 2n de batxillerat van poder gaudir de la visita d’en Martí Amargant, ex alumne del centre i llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona.
Coincidint amb la data de presentació del Treball de recerca en Martí va aprofitar per parlar del seu pas per l’institut i explicar en quins projectes està  treballant actualment.
Va tractar temes relacionats amb la biologia i l’ecologia com el canvi climàtic o l’efecte hivernacle, a més, a dia d’avui en Matí és a Tromsø, Noruega on està realitzant un màster.
Aprofitant que és prop del cercle polar àrtic va explicar com aquest es veu afectat per el canvi climàtic, tant els organismes com el gel que el formen han entrat en un espiral decadent a causa de l’augment continuat de les temperatures.


dimecres, 25 de gener del 2017

PATI NET, INSTITUT NET

Netejar és bo, no embrutir és millor, recollir selectivament és intel·ligent.
Aquest mes apliquem l'ambientòmetre.
"Esperem que aquest curs no faci falta tornar a fer torns per collir les deixalles del pati"

La neteja de l'institut és de l'ordre de 40.000€ l'any. Els matins tenim el centre net, però la major part del temps que hi som no ho està. No només és un tema que la majoria compleixi, sinó que tothom ha de complir.

PREPAREM EL DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

El dia 22 de març és el dia que l'ONU ha establert per commemorar el DIA MUNDIAL DE L'AIGUA. L' Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per celebrar l’edició 2017 convoca un concurs. L’objectiu del concurs és fomentar la reflexió sobre la importància de l’aigua i moure la ciutadania a l’acció per tenir-ne cura i preservar el bon estat i la qualitat dels rius i altres ecosistemes hídrics de Catalunya. 

BASES DEL CONCURS Resum:

Tema: AIGUA en qualsevol del seus aspectes relacionats  amb els valors de la sostenibilitat en la seva gestió.
Per què és important l’aigua? D’on ens arriba? Quin ús en fem? Com la retornem als rius? Quina relació té amb el canvi climàtic? Quin és l’impacte dels nostres hàbits quotidians sobre l’aigua? Què podem fer per estalviar-la i per fer-ne un ús més eficient?  O com hem de tractar-la un cop l’hem fet servir.

MODALITAT INDIVIDUAL.
Cal penjar a Instagram una foto o un vídeo (màxim 20 segons) i escriure 2 etiquetes (hagstags)
#acaworldwaterday2017  #acaciutadania 
Cal posar-hi un títol.
Majors de 16 anys. Podeu fer-ho directament vosaltres mateixos.

MODALITAT INSTITUT
Menors de 16 anys. Un Institut només pot enviar 3 fotos o vídeos (màxim 20"), per tant hi ha d'haver una selecció de fotos no publicades individualment. Heu d'enviar la foto o el vídeo a instimontsoriu@gmail.com i el Comitè Ambiental farà la selecció.

El termini ha començat i finalitza el 28 de febrer.
Cal fer-se seguidor del compte d’instagram aigua_cat  (www.instagram.com/aigua_cat/) a fi que puguem contactar amb els finalistes.
El premi es lliurarà el 22 de març al Palau de la Generalitat.

dimarts, 24 de gener del 2017

30 DE GENER 2017: DENIP (Dia Escolar de la No-violència I la Pau)

PROPOSTA: L'Arbre de la Pau. Que cadascú escrigui una FRASE sobre la pau i la no-violència i la pengi a l'Arbre de la Pau.

1.   A cada classe, en una hora de tutoria, tindreu una tarja per escriure una frase  sobre la Pau i No-Violència sigui original o d’una autoria coneguda.
    Frases sobre la pau.

2.   Els delegats recolliran les targes i les penjaran a l’arbre situat a l’entrada de l’Institut.
Mapa de les activitats que es van fer el curs passat

Aquest any la proposta de Fundació per la Pau es torna a centrar en el drama de les persones refugiades a causa d'una guerra. És un tema d'actualitat informativa perquè a Europa vivim els efectes de la guerra a Síria. ´Hi ha entitats que volen conscienciar de la necessitat d'acollida com CasaNostraCasaVostra.  Però malahuradament hi ha refugiats de forma permanent a causa de moltes guerres, abans i ara. Per això fa anys que existeix ACNUR a nivell mundial. Però actualment el fenomen és molt gran i el tenim a la porta de casa.
Hem d'actuar a dos nivells:
1. Acollir persones refugiades. Comprendre-les.
2. Seguir treballant per la Pau, cada dia amb el nostre estil de vida (sostenible, solidari, saludable), i quan podem incidir en els fets col·lectius (participar en campanyes pacifistes, quan podem votar, signant un manifest CLICA AQUÍ , etc.)

Material per aprofundir el tema:
1. Activitats per treballar TUTORIA, SOCIALS, ÈTICA, CATALÀ, CASTELLÀ, ANGLÈS, FRANCÈS, amb textos, videoclips de cançons, etc...
2. Text reversible

Institut Montsoriu, altres anys:
Denip 2016 (La Pau fugint de la guerra). Denip 2015 Denip 2014 (1) i 2014 (2). Denip 2013. Denip 2012. Denip 2011. Denip 2010. Denip 2009.Àlbum de fotos de diversos anys.
.dimecres, 18 de gener del 2017

ESDEVENIMENTS DEL MES DE GENER 2017 AL CEL

Volem compartir unes imatges que representen el cel en diferents moments del mes de gener de 2017 on podem identificar alguns planetes i la conjunció amb la Lluna.
1. Conjunció Lluna i Júpiter a la matinada. Quan veniu a l'institut  només cal aixecar el cap abans de les 7.45 mirant al Sud-Oest el dia 19 de gener. Els dies posteriors la Lluna creixent  es desplaçarà cap a l'esquerra
2. Venus, l'estel més brillant i a sobre Mart, vermellós. Es veuen tot el mes poc després de la posta de Sol si mirem cap al Sud-Oest.
3. La Lluna es va desplaçant per la zona on veiem Venus i Mart. Poc després de la posta de Sol  i mirant al Sud-Oest. Si estem a Magnes, sobre el Montseny.
Més informació al web Pols d'estels a al web Associació Andrómeda
Vista mirant al Sud Oest de matinada,
abans de sortir el sol, el 19 de gener.
Conjunció de la LLUNA i JÚPITER
Vista mirant al Sud-Oest al vespre
durant bona part del més de gener.
VENUS, molt brillant, i MART, rogenc.
VENUS, MART I DESPLAÇAMENT DE LA LLUNA (3 dies)
Vista al Sud-Oest, vespre, després de la posta de solels darrers dies de gener i primers de febrer. VENUS I MART amb la LLUNA nova creixent.
També es va veure a principis de mes.

dilluns, 16 de gener del 2017

RECOLLIDA DE PILES GASTADES. CONCURS Apilo XII

L’Institut Montsoriu ens hem inscrit al concurs  "Les piles, a l'Apilo XII”.
PARTICIPA-HI! PORTA LES PILES GASTADES  AL CONTENIDOR “Apilo XII” de l'INSTITUT. Gràcies
Fa molta anys que tenim un petit contenidor per recollir piles, però participant en el concurs esperem recollir-ne més i participar d'una recollida més eficaç a Arbúcies.

 "Aconseguir una societat més sostenible necessita de la conscienciació i la participació de tots, i especialment, de les futures generacions. Per aquest motiu, el Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l'Agència de Residus de Catalunya i les entitats gestores de piles i acumuladors organitzen la tercera edició del concurs "Les piles, a l'Apilo de l'escola" amb l'objectiu de reciclar la màxima quantitat de piles usades i fer passar a l'acció a nens i joves.
L'objectiu del concurs -dirigit a tots els centres educatius de Catalunya- és fomentar la recollida selectiva de piles i acumuladors portàtils entre l’alumnat i les seves famílies."
Facebook Apilo XII.