dimecres, 20 de juny del 2018

GIMCANA VERDA 2018

La Gimcana verda consta de 2 itineraris, un per 1r i l'altre per 2n d'ESO, on fan respectivament de controls alumnes de 3r i 4t d'ESO. Cada un consta de 16 proves de contingut ambientalista. Es desenvolupa pels carrers i places d'Arbúcies de manera que també augmenta el coneixement de la Vila i posa en funcionament totes els competències dels nois i noies. El Comitè ambiental organitza aquesta activitat cada dos anys i aquesta és la 5a edició, així els alumnes quan han acabat l'ESO han fet una vegada la gimcana com a usuaris i una altra en els controls. 

La prova 16ª es fa amb ordinador connectat a internet i proposa alguna recerca d'actualitat. Aquest any les preguntes a respondre són les següents: 

1.       Quantes gimcanes verdes hem fet a  l’Institut i quins anys, comptant aquesta? Notícia.
2.       Quina puntuació global ha sortit aquest any a  l’ambientòmetre? Quant falta per arribar al 100?. Busca les dades de l'ambientòmetre 2018.
3.       Quin títol atorga la UNESCO (Unió de Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura) al Parc Natural del Montseny i pobles del voltant?
4.       Quina emissora de ràdio convoca els Premis Ecopropostes?
      ENLLAÇ INFO PARC NATRUAL DEL MONTENY


PLANTAS AL NOSTRE JARDÍ:BOIX

dilluns, 18 de juny del 2018

AMBIENTÒMETRE 2018

Només amb una global del 61% hem de millorar la netedat i l'ecologia de l'institut, el que dèiem l'any passat segueix essent necessari, clica AQUÍ. Tot el que falta per arribar al 100% és brutícia i desordre.
Com hem de millorar els resultats? 
Alumnes de l'optativa Petites investigacions (1rESO) fent els càlculs amb les dades recollides.


dimecres, 13 de juny del 2018

PLANTES AL NOSTRE JARDÍ:OM


 • Nom científic: Ulmus minor mill 
 • Nom català: Olm, Olm de castella, Olm negre, Om, Om comú, Om de torrent, Om negre
 • Nom castellà: Alamo negrillo, Alamo negro, Negrillo, Olmo
 • Nom francès: Orme a feuilles de charme, Orme champêtre, Ormeau, Petit orme
 • Nom anglès: English elm, Smooth leaved elm
 • Nom occità: Olm, Olmat

 • Hàbitat: Boscs de ribera, bardisses 

  L'om cumú és un arbre caducifoli autòcton dels països catalans d'uns 10-30 metres d'alçada , la fusta d'om te valor, i s'utilitza en fusteria i ebenisteria. És dura i té tenacitat elàstica, difícil de partir, i fàcil de treballar, fina, amb poca albeca groguenca i duramen rogenc, amb anells anuals ben marcats. PLANTES DEL NOSTRE JARDÍ 16: ¡:MIMOSA

 • Nom científic: Acacia dealbata Link 
 • Nom català: Mimosa, Mimosa argentada, Mimosa comuna
 • Nom castellà: Acacia, Acacia francesa, Mimosa
 • Nom francès: Mimosa, Mimosa argenté, Mimosa d'hiver, Mimosa des fleuristes
 • Nom anglès: Silver wattle
 • Distribució geogràfica general: Introduïda (Austràlia)

 • Hàbitat: Plantada i subespontània o naturalitzada en brolles, pinedes esclarissades, marges, horts, llocs erms al voltant d'habitatges, etc.

dimecres, 6 de juny del 2018

SETMANA DE LA NATURA. DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT 2018

Aquests dies es commemora la Setmana de la natura amb motiu que el dia 5 de juny està declarat per la ONU com a Dia Mundial del Medi Ambient. A l'institut estem preparant una nova edició, ja la cinquena, de la GIMCANA VERDA i ho allargarem una mica perquè la farem el dia 20 de juny. Però amb els alumnes del Comitè ambiental de 3r i 4t d'ESO l'estem preparant ja. Tenim l'activitat registrada a http://setmananatura.cat/2018/activitat/gimcana-verda 
Fes fotos de tema natural: valors del medi ambient, perills, contaminació, etc... i penja-ho a Instagram amb #setmananatura i #institutmontsoriu
Aquesta setmana també s'han fet dues xerrades a càrrec de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (notícia, clica aquí) 
Aquest any el lema del Dia Mundial del Medi Ambient és SENSE CONTAMINACIÓ PER PLÀSTICS, donat que la terra i sobre tot les aigües estan cumulant grans quantitat de plàstics. Es demana que els governs prohibeixin la fabricació d'envasos i elements de plàstics d'un sol ús.

Plana oficial de la ONU: https://www.unenvironment.org/es
ENLLAÇ A:  PLÀSTICS, SALUT I MEDI AMBIENT
ENLLAÇ A: SIN CONTAMINACIÓN POR PLÀSTICOS
LINK TO: PROBLEMS OF PLASTICS
Visita també: XARXA PER A LA CUSTODIA AMBIENTAL

PLANTES DEL NOSTRE JARDÍ (15):TEUCRI BLAU

Nom científic: Teucrium fruticans 
Noms catalans: Teucri blau, Teucri de flor blava, Teucri fruticós, Timó 
Noms castellans: Olivilla, Salvia amarga, Teucrio 
Nom francès: Germandrée arbustive 
Distribució geogràfica general: Mediterrània Hàbitat: Plantat a Catalunya i rarament naturalitzat prop del litoral. Sembla una espècie indiferent al tipus de substrat i viu tant en boscos com en matollar o roquissars. La seva distribució és de tipus mediterrània occidental sent poc habitual al Nord d'Àfrica, Tunísia i Algèria. En canvi, al Marroc està àmpliament repartit arreu del nord i el centre tant a nivell del mar com fins a 2.200 m d'altitud. 
Usos: Jardineria i decor
PLANTES DEL NOSTRE JARDÍ (14): BALADRE

Nom científic : Nerium oleander L.
Noms comuns catalans : Baladre,diva , llorer rosa, roser reial, veratre ,etc.
Nom  comú  castellà:  Adelfa   
Distribució general (Fitogeografia) : Mediterrània-meridional
Època de floració : Maig. Juny. Juliol. Agost. Setembre.
Hàbitat : Cultivat com ornamental, espontani a rambles d'Eivissa.
Usos i propietats : Medicinal. Mobiliari, construcció i eines. Tòxica.


Observacions : El baladre és una planta tòxica de fort sabor amarg, que produeix la mort de l´home i dels animals que la mengen. Aquesta propietat ha estat exagerada fins el punt de dir que només dormint a la seva ombra o beure de l´aigua d´on viu per a sofrir els seus efectes.

XERRADES: QUÈ PASSA AL MONTSENY?

Membres de la Coordinadora per a la Salvaguradadel Montseny (CSM) han fet xerrades a dos grups alumnes de l'Institut de la matèria Ciències del món contemporani on han exposat els valors naturals i patrimonials del Montseny i dels perill que l'amenacen tot i ser Parc Natural reconegut com a Reserva de la Biosfera.

Les xerrades han coincidit amb la commemoració de la Setmana de la Natura i Dia Munidal del Medi Ambient (5 de juny). Més info AQUÍ

Web CSM: Inici
Notícia de NiUS: Perills que amenacen el Montseny

Foto: Francesc R.