diumenge, 18 d’octubre del 2015

EXPOSICIÓ "ÀFRICA AL COR"

notícia
Durant un parell de setmanes tenim a l'Institut Montsoriu d'Arbúcies l'exposició "Àfrica al cor" una mirada al conflicte que hi ha al cor d'Àfrica vista des de l'òptica de Joaquim Vallmajó que va ser assassinat fa més de 20 anys per estar al costat de la gent del poble ruandès.
L'exposició va inaugurar-se a la plaça de la Vila a Arbúcies en el marc de la 9ª Jornada intercultural i solidària  i va traslladar-se a l'entrada de l'Institut per a fer present un exemple de situació de guerra que ha provocat milers de morts i el desplaçament de millers de refugiats. En aquest cas la inestabilitat la causa, encara ara,  els interessos de les empreses que volen els minerals de la zona, la seva explotació i comerç moltes vegades furtiu. 
Els mitjans de comunicació tenen el conflicte ruandès oblidat però el problema de guerres i refugiats malahuradament continua vigent, i ara el notem de més a prop en el cas dels refugiats sirians que venen a Europa, però també en molts immigrants que venen d'altres indrets fugint de conflictes i injustícies. 

Vídeos reportatges i documentals:
(15'27")  DOCUMENTOS TV: "COLTAN FUERA DE COBERTURA"  (castellà). Sobre els conflictes que produix a la zona l'extracció i transport del mineral coltan que s'utilitza en els mòbils i telecomunicacions en general. 

(23'13) LATITUDS: EXILIS (català).Milers de persones busquen refugi a Europa. Les entitats que treballen amb refugiats al nostre país reclamen que s'abordi l'èxode dels refugiats com un drama humanitari.

(33'51") 30 MINUTS: J. VALLMAJÓ L'ULTIMA MISSIÓ (català).

(58'05") 30 MINUTS: ÈXODES (català). Recull els conflictes que han provocat refugiats per diferents guerres els darrers 30 anys.

L'explotació de minerals (Ruanda, Congo, Llatinoamerica), petroli (Síria, Irak), explotació de boscos, agricultura controlada per multinacionals, etc. juntament amb la compra-venda d'armes provoquen la destrucció del planeta i de la convivència. En consequència, augmenten les desigualtats, les injustícies, la misèria, la por i el desig de fugir. 
Nosaltres, des del "benestar" europeu n'hem de ser conscients i consumir de manera responsable.

Àudio, vídeo i lletra d'una cançó per a reflexionar i actuar: PAMFLET de PAU ALBAJOSdivendres, 16 d’octubre del 2015

SETMANA DE LA MOBILITAT SOSTENIBLE I SEGURA 2015

Un any més es celebra la setmana de la mobilitat. Us convidem a visitar el Web oficial de la setmana i el seu Facebook. I sobre tot, vine a l'insitut de la manera més sostenible i segura possible: caminant o amb  bicicleta, i si vius lluny, amb transport col·lectiu o compartint cotxe.
Recomana desplaçaments sostenibles també a casa teva.
Gràcies.
https://www.facebook.com/setmanadelamobilitat

STOP ALUMINI: ESTALVIA EMBOLICANT L'ESMORZAR AMB ALTERNATIVES ECOLÒGIQUES.

Enllaç http://rolleat.com/ca/noticies
Aquest infograma s'ha imprès a la contraportada de la guia de l'alumnat 2015.
L'Institut Montsoriu d'Arbúcies promocionem el Boc'n'Roll i des de fa uns anys -aquest és el quart curs-  d'acord amb el pla d'acció d'educació ambiental. L'AMPA, a principi de curs, fa la distribució a l'alumnat nou i, la resta del curs, si algú en vol comprar-ne un, pot fer-ho a consergeria. 
Boc'n'Roll, paper reutilitzat d'embolcalls alimentaris, bosses de paper o roba,... hi ha molts sistemes que respecten el medi ambient i que ens ajuden a estalviar recursos i diners.

   

divendres, 9 d’octubre del 2015

BENVINGUDA I ACOLLIDA AMBIENTAL

Un any més alumnes veterans del Comitè ambiental de segon cicle d'ESO han anat a les tutories de 1r d'ESO a donar-los la benvinguda ambiental. Els han explicat el pla de treball dividit en quatre àmbits, centrant-se en aspectes que ja es trobaran en aquest primer curs:

1. Gestió. Estalvi i recollida selectiva. Festes sostenibles. Reutilització de llibres. Ambientòmetre. Compres sostenibles.
2. Comunicació i difusió. Cartellera verda. Web Bloc Verd. Facebook. 
3. Currículum. Cens d'orenetes.  Les abelles i la mel.
4. Acció i participació: Delegats ambientals i Comitè. Intercanvis. Gimcana verda. Recollida d'olis domèstics. Stop alumini.

Aquest curs hi ha 3 eixos que focalitzaran el nostre interés:
* Celebració dels 10 anys que el centre té el distintiu d'Escola Verda.
* Gimacana Verda 2015.
* Transelva 2016.

Ja us ho anirem explicant. De moment us convidem a clicar sobre el logo superior i llisqueu el cursor per llegir entrades i notícies de cursos anteriors. 

Bon curs a tothom!