dimarts, 28 de maig del 2013

CATIFES DE FLORS 2013

ALBUM DE FOTOS
Un any més l'Institut Montsoriu hem participat a l'inici de les festes de les Enramades amb la confecció d'una catifa. Tradició arrelada al medi i adaptada als moments actuals.
Enguany el tema era un teixit de peces de diferents colors tipus "patchwork" cosides amb les cintes de la "convicència, la cultura i l'educació" en alegoria a la tasca de l'Institut amb els alumnes de difertens interessos, aficions, aptituds i diverses cultures. El lema comú proposat perl a comissió de catifes era independència.
Recollim flors i plantes boscanes amb respecte a l'entorn com els avantpassats que habitaven les Valls d'Arbúcies (flor d'acàcia:blanca, lliroia-ginesta:groga, pradella: marró, bruc: verd) també utilitzem elements que aconseguim gratuïtament com gespa, o adquirits com compost (abans s'utilitzava podrit de castanyer), palla d'arròs, esmicolat de coco,  clavells... Alumnes, exalumnes professors, pares i veïnat participa en les diferernts parts del procés. Finalment, algunes de les restes les utilitzem com adob per al jardí i l'hortet de l'institut.

dijous, 23 de maig del 2013

HI HAVIA UN JARDÍ, COMIAT A GEORGES MOUSTAKI

VIDEOMUNTATGE  SUBTITULAT (IES ATENEA)
El cantant  Georges Moustaki ha mort. Moltes són les promocions d'alumnes que han estudiat francès que han escoltat alguna de les seves cançons. Avui, volem fer-li homenatge recordant-lo amb una cançó crítica amb com es tracta el medi ambient. Escolteu-la  interpretada pel mateix Moustaki en francès al Videomuntatge o en català amb Marina Rossell  Tot seguit teniu laversió de  la lletra en català i a comentaris  l'original en francès.

HI HAVIA UN JARDÍ

Aquesta és una cançó per als nens que neixen
i viuen entre l'acer i el betum,entre ciment i asfalt
i que potser mai sabran
que la terra era un jardí

Hi havia un jardí anomenat Terra
hi brillava al sol com una fruita prohibida
No, no era el paradís ni l'infern
o res ja vist o escoltat 

Hi havia un jardí, una casa, arbres
amb un llit de molsa per fer l'amor
i un rierol sense onades
refrescava i seguia el seu curs.

Hi havia un jardí gran com una vall
on t'hi podies alimentar totes les estacions
sobre la cremor del sòl o l'herba gelada
i descobrir flors que no tenien nom.

Hi havia un jardí anomenat Terra
era prou gran per a milers de nens
altre temps ja habitada pels nostres avis
que eren també els seus avis.

On és aquest jardí on podíem haver nascut?
on hauríem pogut viure sense preocupacions i nus
On és la casa de portes obertes?
Que encara busco i no trobo mai més.

dimecres, 15 de maig del 2013

AMBIENTÒMETRE 2013 . QUAN GAUDIREM D'UN MEDI NET TOTA LA SETMANA?

Els resultats de l'ambientòmetre 2013 en comparació amb anys anteriors mostren una LLEUGERA MILLORA que  anima el Comitè Ambiental a continuar amb la seva tasca consciènciadora i a totes les persones responsables a contiuar amb les bones pràctiques. Però hem de reconèixer que globalment la millora és LENTA amb cert ESTANCAMENT en molt moments. Això es fa evident quean veiem encara classes, passadissos i patis BRUTS. 
La introducció del BOC'NROLL ha sigut un ÈXIT MAJORITARI, però encara hi ha qui utilitza l'ALUMINI i hi ha un MAL ÚS dels BRICKS de sucs. Per altra banda hi ha plàstics i papers a terra, molts dels quals són MOCADORS DE PAPER   o paper higiènic que s'utilita per mocar.
El MEDI AMBIENT NET ha d'estar LLIURE de papers, bricks,  plàstics, trossos de llangonissa, etc... 
Ja no es tracta només de fer-ho CORRECTAMENT, sinó també d'avisar a algú que ho fa malament. Imaginem-nos que ho fan a la nostra habitació i que els costos de la neteja recaiguin en nosaltres. Netejar és BO, no embrutar és MILLOR (i més INTEL·LIGENT). 

dimarts, 14 de maig del 2013

ESTRATEGIA CATALANA D'ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC

CICLA AQUÍ PER VEURE EL VIDEO
VIDEOS I LLETRA DE LA CANÇÓ DE SAU: AIXÒ ES POT SALVAR 

L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha editat un vídeo de difusió de l'ESTRATÈGIA CATALANA D'ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC document que fou ja aprovat pel  govern el novembre de 2012. Amb aquest vídeo es pretén arribar al màxim nombre de ciutadans, entitats, empreses i organismes del  país perquè prenguin consciència de què el canvi climàtic a Catalunya és una realitat inqüestionable i que disposem del coneixement, els mitjans i les eines per a adaptar-nos-hi.

Com podeu veure estem passat d'estratègies preventives i de conservació del medi ambient a estratègies d'adaptació a canvis i impactes negatius.Ja ho deien J.M. Serrat i Sau en la cançó PARE.  I altres deien que el pensament ecologista era exagerat, pessimista i alarmista. Però al contrari, com diu la cançó: AIXÒ ES POT SALVAR.  Depèn de nosaltres.

divendres, 10 de maig del 2013

EXPOSICIÓ DE L'AIGUA

Com que aquest 2013  es  l'ANY INTERNACIONAL  DE L'AIGUA, a  l'entrada del nostre institut, hi tenim una exposició dedicada a aquest recurs natural que l'hauríem de cuidar millor. INDEX:
·L'aigua un recurs vital.
·Una mirada al món de l'aigua.
·El dret a l'aigua: el dret a la salut.
·Els ecosistemes i l'aigua.
·Les ciutats, grans usuàries d'aigua.
·L'aigua es base dels aliments.
·Les dones i l'aigua.
·Els usos de l'aigua.
·Aigua i energia.
·L'aigua, els riscos i les catàstrofes.
·Canvi climàtic i l'aigua.
·El valor i el preu de l'aigua.
·Tradició, innovació i aigua.
·L'aigua i els objectius de desenvolupament del mil·lenni (Web Creu Roja). Expo pdf  Nacions Unides)

COOPEREM: L'aigua una resposabilitat compartida.

dimarts, 7 de maig del 2013

HEM PARTICIPAT A LA TROBADA CATALANA TINGUEM CURA DEL PLANETA

Els representants del comitè ambiental de  l'Institut Montsoriu  vam anar a la trobada catalana ''Tinguem cura del planeta''. Erem 34 instituts de tot Catalunya i més de 150 alumnes i professors. La trobada era organitzada per la XESC (Xarxa d'escoles sostenibles de Catalunya).
Ens van repartir en diferents grups i vam compartir idees i experiències del que fem a les nostres escoles.
Nosaltres, vam parlar de la fira d'intercanvi, del bocandroll, del jardi-hort, de la reutilització de llibres. Ho havíem preparart tenint en compte la "Carta de responsabilitats dels joves" de la CONFINT
(Conferència internacional de joves)
Vam sortir amb noves idees i noves propostes pel nostre institut: recollida de mòbils usats  i xocolatada (en benefici per salvar uns ximpancès), vídeo per fomentar la netedat i recollida selectiva, recollida d'olis domèstics usats, agermanament amb intercavis centrats en el  medi ambient, escriure cartes i fer-les arribar als polítics i als diaris, parlar amb els ajuntaments. Haurem de millorar la utilització de les papereres i contenidors del pati i dels passadissos. Ens ho vam passar moltbé i vam fer noves amistats.

NOTÍCIA de la XESC Trobada 29/4/2013

NOTÍCIA anterior relacionada  CIMERA CONFINT DE RIO +20 CLICA  AQUÍ