dissabte, 26 de desembre del 2009

ITINERARI GEOLÒGIC PELS ROCS URBANS D'ARBÚCIES


Alumnes de Ciències de la Terra de 1rA de Batxillerat descobrint les roques, minerals, fòssils que decoren les nostres façanes i carrers.

dimecres, 11 de novembre del 2009

ENTREVISTES I REPORTATGE

Avui han vingut a filmar-nos. És un encàrrec del Programa Escoles verdes amb motiu del 10è aniversari.
Primer han entrevistat en Jordi P. Posteriorment ens han entrevistat i enregistrat a nosaltres, uns alumnes del comité ambiental: l'Erola, l'Oriol, l'Enia i la Laura. A l'hora del pati hem fet una reunió del Comitè Ambiental (avui érem uns 15) i ens hem explicat el que es va dir en els tres grups de la trobada. El que ens va agradar més de la trobada va ser l'hora de dinar i la "sobretaula" perquè vam poder estar amb els companys que coneixiem d'altres anys i en vam ver de nous.

dissabte, 31 d’octubre del 2009

TROBADA IES VERDS DE LA SELVA A L'IES MONTSORIU I FESTA DE LA CASTANYADA


El 30 d'octubre hem celebrat la Castanyada com pertoca en aquestes dates. Aquest a més ha sigut molt especial: hem acollit una trobada d'IES de la Selva que tenen el distintiu d'Escola Verda. Cliqueu sobre la imatge i veureu l'àlbum de fotos.
..................................... I Ens agradaria molt que ens féssiu comentaris (sense ofendre ningú, per descomptat).

dimarts, 20 d’octubre del 2009

TALLER D'APICULTURA A L'AULA

En el marc del Programa Escoles Verdes i programat per l'Àrea de Ciències Naturals, L'Ernest Francolí ens fet un taller d'apicultura a l'aula amb els alumnes de 1r d'ESO .
Programa:
- La biologia de l'abella i l'eixam. L'evolució de les espècies i l'organització de la societat. L'apicultor i les seves eines. Els productes que se n'extreuen. Les problemàtiques actuals de les abelles en el medi.
- Coneixement del material. Simulació dels treballs de l'apicultor. Material que es fa servir: caixes, equip d'apicultor, eines, bresca de mel, cera, pol·len.
- Les característiques de les mels. Per què són diferents? Què és una mel monofloral?
- Tastet de mels de Catalunya.

dimecres, 14 d’octubre del 2009

PROGRAMA TROBADA COMITÈS AMBIENTALS IES VERDS DE LA SELVA

El dia 30 d'octubre es farà a Arbúcies una trobada d'alumnes i professors dels Comitès ambientals dels IES de la Selva que tenen el distintiu d'Escola Verda. Comptem amb la confirmació d'assistència de l'IES Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm, L'IES de Santa Coloma de Farners, l'IES de Vidreres i els amfitrions, l'IES Montsoriu d'Arbúcies.
Estem preparant el programa que es perfila d'aquesta manera.

A les 8 h del matí sortirà un autocar de Vidreres que recolirà els alumnes de l'IES i passarà per Santa Coloma de Farners i Sant Hilari, fins arribar a Arbúcies al voltants de les 9:30 del matí.

9:30 h., acollida
10 h., intercanvi d'idees i plans en 3 grups temàtics: Grup de comunicació, Grup d'economia i Grup d'accions.
11h., esmorzar i participació en la festa de la castanyada que cada any es fa a l'IES.
13 h, caminada seguint el camí del rec de La Plana i Poli, fins la Corbadora, Prat Rodó i Parcs Rossinyol i Palau.
14 h., dinar de carmanyola (cadascú el porta) i convivència.
15:30 h., tornada pel passeig de la Riera.
16 h., sortida amb autocar seguint el recorreut invers.

Seguirem informant. Els pares dels alumnes membres del Comitès ambientals rebran una carta informativa, detallant aspectes organitzatius segons situacions concretes.

divendres, 2 d’octubre del 2009

**** TROBADA IES VERDS DE LA SELVA A L'IES MONTSORIU ****

COMITÈ AMBIENTAL ESCOLES VERDES

PREPARACIÓ DE LA TROBADA 2009 D'IES VERDS DE LA SELVA A ARBÚCIES

DIVENDRES: 9, 16 i 23 d’octubre

Hora: 11:05 (hora pati)

Lloc: Aula 3r C
Per a més informació cliequeu la paraula comentaris d'aquí sota:>

dijous, 1 d’octubre del 2009

REUNIÓ DE COMITÊ AMBIENTAL

DIA: 2 d’octubre Hora: 11:05 (hora pati)
Lloc: Aula 3r C (planta 0)

Temes:
Trobada Comitès ambientals dels IES VERDS DE LA SELVA dia 30 d’octubre a Arbúcies
Grup d’acollida i organització de la trobada
Grup comunicació
Grup d’ambientòmetre (després de la trobada)

dilluns, 14 de setembre del 2009

MÒBILS

Heu vist que aquest curs s'ha prohibit l'ús i exibició de mòbils en tot el centre. És una mesura que té la seva explicació ecològica, entre d'altres (distraccions, despeses innecesàries, possible ús problemàtic, ...). Estem envoltats d'ones electromagnètiques, però que s'activen quan hi ha l'aparell adient. Desconeixem molts dels seus efectes a llarg termini, però sabem que n'hi ha. Les microones tenens efectes tèrmics evidents. La proximitat a focus emisors o receptors incrementa els seus efectes. El mateix passa ambla freqüència d'ús. Actualment és difícil prescindir dels mòbils, però tampoc n'hem d'abusar. Les eines tecnològiques s'han d'usar bé, però a l'IES, als alumnes, per les resposabilitats assumibles, no els fa falta el mòbil dintre el recinte, i en cas d'urgència ja hi ha el fix. Tot això també ho té en compte el professorat.
Ja l'any 2000, quan hi havia molts menys mòbils i amb menys prestacions, uns alumnes de l'IES van fer un articles a larevista que aleshores es feia (XISQUÈ) donaven uns consells que reproduïm a comentaris :

BENVIGUTS, BENVINGUDES

Un nou curs. Ja ens toca tornar-hi a tots. Vivim el dia a dia, i aprofintant-lo avancem, aprenem, progressem, creiexem com a persones. Físicament, intelectualment, moralment. Mirar, escoltar, llegir, estudiar, pensar, reflexionar, actuar... revisar...etc. Formar-nos.

Entre totes les tasques necessàries individualment i col·lectivament, n'hi ha que necessiten una col·laboració voluntària o com a mínim la vostra complicitat. Aquestes són les del marc de l'ESCOLA VERDA.

Demanem/necessitem que tothom col·labori en que:

1) MANTINGUEM L'IES NET (AULES, PASSADISSOS, PATIS, ZONA DE L'ENTRADA PER LA PLAÇA DE LA CAPELLA, ETC)
2) Fer un ús correcte dels CONTENIDORS SELECTIUS (envasos, paper, orgànica, rebuig ...). Vetlla perquè no hi hagi residus intrusos
3) Reutilitzem el paper per les dues cares. A les aules hi ha les SAFATES VERDES
4) Alguns de vosaltres podeu presentar-vos voluntaris al Comitè ambiental d'alumnes i participar en algun grup de treball. I si no ho us presenteu, els que ho fan, mereixen el vostre SUPORT.
5) El BLOC VERD és l'espai virtual del Medi Ambient on toquem temes relacionats: sostenibilitat, solidaritat, salut, valors, ... LA VIDA EN EL PLANETA EN RELACIÓ A LES COMUNITATS HUMANES.

És un tema molt seriós, però ho podem fer de manera divertida. Gràcies i endavant!.

CURS 2009-2010 REUTILITZACIÓ DE LLIBRESdissabte, 20 de juny del 2009

PROJECTE DE RECERCA AMBIENTAL

Els darrers dies del curs els alumnes de 4t d'ESO van exposar els murals dels seus treballs de recerca. El dia 12 va ser una "festa de la recerca" perquè explicaven el contingut del seus treballs. Talment com un congrés de joves investigadors. Aquí en teniu un que ha investigat un "Sistema de reg ecològic" però n'hi ha molts altres . En el mateix àlbum, hi trobareu els alumnes de 4t d'ESO.

divendres, 19 de juny del 2009

ACTIVITATS DE FI DE CURS DEL PLA D'ACCIÓ AMBIENTAL

Aquestes darreres setmanes hem fet les activitats lligades al PLA D'ACCIÓ AMBIENTAL que us presentem tot seguit. Al costat dret veureu les presentacions de diapositives i clicant a sobre els enllaços o les imatges veureu les fotos al vostre aire:
.
.
.
.
.
.

divendres, 29 de maig del 2009

PREMIS ECOPROPOSTES, JA EN TENIM "3" i altres...

Enguany han concedit un nou premi ECOPROPOSTES a l'IES Montsoriu per l'actuació: L'AMBIENTÒMETRE I EL BLOC VERD.
Els XIV Premis Ecopropostes convocats per RÀDIO MARINA de Blanes ha tingut com a jurat: Martí Boada, premi Global 500 consultor de la UNESCO, el meteoròleg Francesc Mauri, i el doctor en biologia Joan Pedrola.
Cliqueu a NOTÍCIA
Cliqueu a ALBUM DE FOTOS

I amb aquest ja van 3, ... LA TERCERA vegada!!!
Recordem-ho:
2005, per Projecte de preservació de la colònia d'orenetes, amb trofeu i diploma.
2008, per l'actuació AUCA DE L'ESTALVI DE MATERIALS I ENERGIA, ACCIONS QUE CAL FER CADA DIA, amb trofeu, diploma i 200€.
2009, per l'actuació L'AMBIENTÒMETREI EL BLOC VERD, amb trofeu i 300€.
El premi el gestiona el Comitè ambiental per a material i funcionament d'activitats.
Enhorabona i Gràcies als membres del Comitè ambiental i a tothom que hi ha col·laborat.

A més volem recordar que l'any 2008 l'Alba Bonjoch va ser guardonada amb el 1r premi per alumnes pel seu treball de recerca de 2n de Batxillerat: Estudi de la colònia d'orenetes de l'IES Montsoriu.

I parlant de premis de l'àmbit ecològic i naturalista, aquest any hem de felicitar a Laia Arnó de 2n A de Batxillerat que ha tingut el Premi Josep Mª Alvarez, atorgat per la IAEDEN (Institució AltEmpordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura, l'Ajuntament de Figueres i lliurat a a l'IES Ramon Muntaner. El seu treball era un Estudi dels canvis estacionals de les algues marines i el va realitzar a la costa de la península del Cap de Creus. Felicitats.

dissabte, 16 de maig del 2009

PROPOSTA DE PROGRAMA DE RADIO

Uns alumnes de 3r d'ESO han proposat fer un programa de ràdio ambiental. Aquesta acció no estava prevista, però com que forma part de l'àmbit de comunicació del Comitè ambiental recollim la idea i veurem com la podem tirar endavant. Si algú hi vol participar que ens ho digui. De moment una proposta. Es podria fer el primer assaig difonent entre altres coses la "CARTA DE LA TERRA que trobareu AQUÍ

divendres, 8 de maig del 2009

RECONEIXEMENT A L'ACTUACIÓ PRESERVEM LA COLÒNIA D'ORENETES

(Clica sobre la imatge i veuràs un vídeo, a la columna de la dreta n'hi ha més)

L'actuació de PRESERVACIÓ DE LA COLÒNIA D'ORENETES DE L'IES MONTSORIU ha sigut reconeguda per l'Associació NiUS (Natura i Usos Sostenibles) i pel Consell Municipal de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Arbúcies presentant-lo com a candidat al Premi Escoles Verdes que convoca el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.
Trobareu més informació al WEB de l'IES, navegant a les seccions d'imatges i escoles verdes.
BUTLLETÍ ESCOLES VERDES NÚM 8, pàgines 10 i 11.
Moltes gràcies en el nostre nom i en el de les orenetes.

dimecres, 6 de maig del 2009

MÉS PROPOSTES

Més propostes per gastar els € que estalviéssim:
* millorar l'estètica de l'institut (exemple, pintar les classes),
* arreblar les instal·lacions (persianes, fonts...),
* instal·lar projectors a les aules,
* posar més fonts,
* millorar les intal·lacions, mobilari...

dimecres, 29 d’abril del 2009

VISITA A LA DEPURADORA

Un any més els alumnes de 2n d'ESO han visitat la depuradora. Podeu veure fotos fent clic sobre la imatge o sobre ESTACIÓ DEPURADORA D'AIGÜES RESIDUALS (EDAR).
Important!!!
EVITAR LLENÇAR: oli, pintures tòxiques, bastons de les orelles, tampons, xiclets, plàstics... Ni al vàter ni al carrer (a la curta o a la llarga, si els arrossega l'aigua van als col·lectors).

LA RESPOSTA

Sí, sí, 84.900 són els € que hi ha pressupostats per aquest any 2009 per destinar a NETEJA, ENERGIA i AIGUA !!! Molt veritat?
De cares al bon temps el consum d'energia baixa, per això ara volem fixar-nos en les despeses de neteja.
Previsió: 30.000€ en neteja d'aules, espais comuns i patis
Netejar sorra del terra, pols, etc... és inevibable, però sí que podem tenir UN INSTITUT MÉS NET EMBRUTINT MENYS. Les aules es netegen cada dia, el pati una vegada a la setmana.
ENS MEREIXEM UN INSTITUT MÉS NET.

Encara tobem papers al terra de les aules, als passadissos, a les escales, i a vagades plàstics, envoltoris, brics de sucs, restes de menjar... Això ho hem d'evitar.
Encara trobem residus intrusos en els contenidors de recollida selectiva: brics i "paper platejat" en el lloc del paper, "paper platejat" entre la matèria orgànica... Això també ho hem d'evitar perquè després no es pot reciclar bé i espatlla la feina de qui ho fa bé.

Si ho fem bé, tindrem uns institut més net i agradable i fins i tot podrem estalviar.
Actua amb consciència ecològica !!!
GRÀCIES
(en nom del Planeta Terra, del qual nosaltres en formem part)

diumenge, 26 d’abril del 2009

84.900, 84.900? ENDEVINA I PROPOSA

84.900
84.900
84.900
84.900
84.900

Saps què és aquest número?
Què podríem fer a l'IES si aquest any disposéssim només del 10% de 84.900?

Primeres propostes, amb 8.490 € podríem:
* Comprar 20 ordinadors portàtils!
* Pavimentar un pati i equipar-lo amb instal·lacions esportives (porteries, cistelles, etc).
* Equipar millor la biblioteca i contratar una persona que se'n cuidés per fer préstec.
* Fomentar millores en activitats complenetàries, festes, abaratir excursions,...
* Comprar un equip de so i posar altaveus als passadissos per posar música (1/2 triada per profes i 1/2 per alumnes) pels canvis de classe.
Ara et toca a tu, pots respondre a comentaris.
Què significa 84.900?
Què faries tu aquest any amb 8.490€?

diumenge, 12 d’abril del 2009

CONVOCATÒRIA REUNIÓ COMITÊ AMBIENTAL

DIVENDRES 17 d'abril, a l'hora del pati, 11:o5
Aula de 3r C d'ESO

Punts:
Informació assistència al Fòrum Escoles Verdes.
Pla de treball del 3r trimestre.
Us hi esperem!!!

diumenge, 22 de març del 2009

COMPARATIVA AMBIENTÒMETRE MARÇ'08-MARÇ'09

Finalment podem fer una comparació amb les revisions de dos anys seguits. Les dades d'aules només són de les d'ESO. Ara toca fer la lectura per tutories, tant en l'aspecte aula com pel què fa als espais comuns. Una primera ullada ens diu que encara tenim molt per millorar, però algun pas endavant hem fet, així que,... ENDAVANT!
Clicant a sobre les gràfiques les veureu més grans.
Podeu deixar comentaris, propostes, suggeriments,...

dimarts, 10 de març del 2009

BENVINGUDES ORENETES

S'acosta la primavera amb les primeres orenetes. Aviat l'entorn de l'Institut i el cel de molts carreres s'ompliran d'aquests ocells insectívors i refaran els seus nius a les façanes. Fa dos anys els alumens de 1r d'ESO (la promoció que ara fa 3r) va fer un cens. Esperem tornar a participar al projecte a partir del maig. Ara, benvingudes orenetes a mesura que vagin arribant.
Més fotos, informació i cens de cursos anteriors d'arreu de Catalunya en el google: http://www.orenetes.cat/
No creieu que tenir orenetes com a mascotes naturals les orenetes cuablanca (Delichon urbica) és magnífic?... tot i que darrerament també tenim una parella d'ànecs collverd ( Anas Plathiryncos) passejant habitualment pel pati. Senyal de BONA SALUT AMBIENTAL. Conservem-la, millorem-la.

dimecres, 4 de març del 2009

ECOLOGIA I ECONOMIA

És evident que unes bones normes d'administració de la CASA/PLANETA (ECOnomia) han d'anar en sintonia amb el que actualment sabem de la CASA/PLANETA (ECOlogia).
Per això us recomanem que aneu a l'enllaç ECOLOGIA , ECONOMIA I CANVI SOCIAL on hi ha un breu article i els links a una conferència que l'economista Arcadi Oliveres va fer a Arbúcies i que aclareix molts aspectes de manera rigurosa i amena.
http://alterglocal.blogspot.com/2009/03/tot-seguit-us-vull-presentar-uns-videos.html.
Recomanat per alumnes de Batxillerat, professorat, familiars, exalumnes, amics, ...

dijous, 26 de febrer del 2009

ESCULTURES AMB MATERIALS REUTILITZATS


L'alumnat de 4t d'ESO i l'Aula Oberta ha realitzat unes escultures proposades des de l'Àrea de Visual i Plàstica amb la consigna expressada com a ART TROBAT. Han reutilitzat molts objectes quotidians i els han situat en un nou context posant-hi títols suggerents. Vegem.ne alguns exemples exposats al rebedor i passadissos de l'IES. Cliqueu a sobre i les veureu ampliades.
Per veure'n més aneu a ALBUMS DE PISCASSA>ESCULTURES AMB MATERIAL REUTILITZAT.

dilluns, 23 de febrer del 2009

CAMINADA A JOANET

Més de 300 alumnes i professors vam fer la tradicional sortida de Dijous Llarder el passat 19 de febrer. Vam seguir el tram Arbúcies-Joanet del sender de gran recorregut anomenat Camí del Nord que va de Mataró al Canigó (GR83).
Fent clic sobre la imatge de la foto de grup la veureu ampliada.
A la secció del Canal Verd hi ha un video de l'activitat. Hi podeu accedir des de la columna de videos de la dreta o des d'aquest enllaç: http://www.youtube.com/user/InstiMontsoriu.

I si voleu veure a més fotos de les sortides d'anys anteriors cliqueu aquí: http://phobos.xtec.net/iesmontsoriu/index.php?module=Mediashare&func=view&aid=14

dimecres, 18 de febrer del 2009

REUNIÓ GRUP AMBIENTÒMETRE DIA 20 febrer

Recordeu que hi ha reunió de portar les fitxes de recollida de dades el divendres 20 a les 11:05 AULA 3rC.
Si a algú li fan falta graelles en trobarà a l'adreça següent per descarregar-les. El nom posa GRAELLES AMBIENTÒMETRE i la descripció INSTRUMENT DE MESURA

http://phobos.xtec.net/iesmontsoriu/index.php?name=UpDownload&req=viewdownload&cid=13

dimarts, 10 de febrer del 2009

ASSEMBLEA COMITÈ AMBIENTAL D'ALUMNES

El divendres 13 de febrer hi ha una reunió plenària del COMITÈ AMBIENTAL D'ALUMNES.
Lloc: Aula de 3r C. Hora pati 11:o5. Procureu ser puntuals.
Punts previstos:
1. Recordatori de les accions.
2. Preparació de l'Assistència al Vè FÒRUM d'ESCOLES VERDES que enguany es fa a Ripoll el 25 de març (dimecres). Procés de tria dels alumnes que exposaran les accions originals del nostre centre: AMBIENTÒMETRE-BLOC VERD.
3. Altres (si hi ha temps).
Els acords els posarem a comentaris:

dijous, 5 de febrer del 2009

L'AMBIENTÒMETRE

Observar que les escombraries es llencin selectivament, que en el contenidor de paper no hi hagi residus "intrusos", que les persianes estiguin obertes de dia aprofitant llum natural i que s'abaixin quan acabem per evitar pèrdues de calor, que els llums quedin apagats en acabar les classes, etc... aquests són alguns dels indicadors de l'AMBIENTÒMETRE. A les aules, als passadissos, al pati, etc.
Els curs passat va donar una mesura més aviat baixeta. Esperem que aquest any les coses vagin més bé. El Grup de treball Ambientòmetre ho controlen amb unes graelles d'observació. Més endavant el Grup de comunicació ho penjarem al bloc. AJUDANT-NOS ENS AJUDEM A TENIR UN AMBIENT MILLOR.

divendres, 30 de gener del 2009

DEL SIGNE DE LA PAU A LES PRACTIQUES NOVIOLENTES


Concocatòria per formar el signe de la Pau al pati de l'IES.
PER LA RESOLUCIÓ PACÍFICA DELS CONFLICTES.
Volem pau arreu: Palestina, Congo, Rwanda, Irak, Afganistan, etc...
Si voleu veure més fotos cliqueu a l'ALBUM de la dreta de la pantalla
Fent clic a comentaris hi trobareu alguns dels poemes que s'han llegit durant l'acte.

dijous, 29 de gener del 2009

ELS 2 DE FEBRER FA 70 ANYS: MAI MÉS, NI AQUÍ NI ENLLOC...

FRAGMENT DE LA CRÒNICA D'UN NEN REFUGIAT DE LA COLÒNIA DEL ROQUER D'ARBÚCIES.
Llegi-lo clicant aquí sota, a comentaris...

dimarts, 27 de gener del 2009

PAU AL PLANETA TERRA

* L’IES Montsoriu d’Arbúcies prepara un any més el DENIP, Dia Escolar de la No-violència i la Pau amb motiu de l’aniversari de la mort de Gandhi, però també recorda les efemérides del 70 è aniversari del naixement de Martin Luther King, el 30è aniversari del naixement de Rachel Corrie morta en defensa dels drets dels palestins a Gazha. Anunciem que el mateix divendres 30 a les 23:30 el Canal 33 emetrà un resum de l’homenatge que es va fer al que va ser candidat al premi nobel de la Pau Lluís Mª Xirinacs (Hi van actuar l'Elèctrica Dharma, Aramateix, Feliu Ventura, Maria del Mar Bonet, Joan Reig dels Pets, De Calaix, Obrint Pas, etc.) Molts pretextos per a una sola causa: LA PAU, més fràgil que mai en temps de crisi.
Coincidex també amb la campanya de recollida de material higiènic per a la CARAVANA SOLIDÀRIA AMB EL POBLE SAHRAUÍ que impulsa l’ACAPS cada any per aquestes dates.
Col·laborem-hi! Gràcies!

divendres, 23 de gener del 2009

CONCURS CARTELLS 10è ANIVERSARI ESCOLES VERDES

EL Programa Escoles Verdes ha convocat un concurs de cartells.

El termini ha acabat el dia 6 de febrer.
Si hi heu participat ens envieu una foto i la penjarem.
Més informació a comentaris.

dijous, 22 de gener del 2009

EL MÓN NECESSITA PAU!

Contínuament hi ha notícies de conflictes greus, guerres, etc. La història que us fem estudiar n'està plena. Però si la humanitat ha evolucionat tecnològicament, també s'hauria de notar que evoluciona emociolment i racional. Les persones formem part de la biosfera, hem de saber compartir els territoris i els seus hàbitats. Hem de lluitar per la pau d'una forma no-violenta.

Per això va bé que recordem les persones que han dedicat la seva vida a fer-ho:
GANDHI: el 30 de gener, dedicat a ell com a Dia de la No-violència i la Pau.
LUTHER KING: el 15 de gener hauria fet 70 anys.
RACHEL CORRIE: el 10 d'abril hauria fet "30" anys, als 23 va morir defensant els drets dels palestins a Gazha.

I també recordem que l'Associació Catalana d'Amics del poble Sahrauí fa la recollida de material humanitari, a Arbúcies de l'1 al 15 de febrer. Un altre conflicte sense resoldre.

Informa't:
http://www.xtec.cat/iesmontsoriu
http://alterglocal.blogspot.com

Sempre es pot fer alguna cosa. Sense excuses per a la inacció.