dijous, 27 d’abril del 2017

MEMÒRIA DEL DARRER FÒRUM D'ESCOLES VERDES

Farah Bannadi

L'Aula Magna amb els representants del Montsoriu  a 3a fila
El 30 de Març, 5 alumnes i 2 professors de l'Institut Montsoriu d'Arbúcies vam anar a Girona a fer una trobada amb altres instituts amb el distintiu Escola Verda. Quan vam arribar vam anar a una sala gran on es van fer grups.  Al nostre institut ens va tocar el grup blau. Després vam anar a un pati  on cada grup s´anava presentant i responent algunes preguntes. Aleshores vam fer un conjunt d´activitats.
Al cap d´un parell d'hores vam anar a esmorzar al mateix pati que he comentat abans. L'esmorzar era de productes ecolgics i ens convidava  l´organització.
Després vam anar a comparar les aigues de cada un dels instituts.Nosaltres portavem aigua de la riera abans i després de la depuradora i aigua d'una font.
Joel explicant les dades de les mostres d'aigües d'Arbúcies
Després vam pensar respostes que podíem donar a alguns problemes que els humans provoquem al medi ambient. Aleshores ens van cridar i vam anar a la Sala magna i ens van fer una xerrada sobre el riu Ter que ens podia donar idees per protegir el riu Tordera. Després vam comparar les respostes dels problemes ambientals amb els altres grups. Finalment  ens vam  fer fotos i vam marxar a dinar.
Els d'Hostalric, Breda, Riells i Viabrea i Arbúcies ens vam desplaçar a Girona en tren ja que utilizar el transport públic és més sostenible i barat.

Enllaç a notícia i més fotos ESCOLES VERDES GIRONA



dimecres, 26 d’abril del 2017

AMBIENTÒMETRE 2017

TENIM UN MARGE DE MILLORA D'APROXIMADAMENT UN 40%.  CONVÉ:
1.       Que ningú llenci papers, plata, brics, plàstics, menjar a terra i si algú li cau, el correcte és recollir-ho.
2.       Fer bé la recollida selectiva. En cas que no hi hagi contenidor específic o de dubte, llençar-ho a un contenidor de resta general, mai al terra.
3.       Estalviem energia. Obrir bé les persianes i només obrir el llums necessaris i quan l’aula queda buida, la darrera persona, ha d’apagar el llums.
4.       Si ens acostumem a tenir bons hàbits i bones pràctiques, ho farem bé a l’institut, a casa, al carrer, al bosc, o a la platja...
5.       Hem de fer les coses bé per convenciment, per solidaritat, per consciència ambiental.
Evolució de les dades de l'amientòmetre 2008-2017
• Observem que continuem estancats al voltant del 60%. Els espais comuns (patis, passadissos, escales) estan més bruts que les aules.
• La neteja de l'institut costa milers d’euros i que per aquest preu ens mereixem tenir l'institut més net de residus durant el dia, no només durant la nit. Netejar és bo, no embrutir és millor i més intel·ligent! 
• Felicitem els que feu servir el Boc&roll i altres sistemes de reducció de residus. • Lamentem la brutícia del pati, zones enjardinades, accessos a l’institut i vora la Capella... i més enllà.
L'any passat dèiem...AIXÒ

dissabte, 22 d’abril del 2017

CADA DIA: DIA DE LA TERRA (NO SOLS EL 22 D'ABRIL)

El dia 22 d'abril es commemora el Dia de la Terra, però cada dia ho és. Tractem bé el planeta sempre.
Més info: http://diadelaterra.org
Visita: http://www.earthday.org/earthday
També: Altres anys, aquí.

divendres, 21 d’abril del 2017

NOU PREMI DE MEDI AMBIENT PER A UNA ALUMNA DE L'INSTITUT MONTSORIU

La Mireia Gómez de 2n de Batxillerat de l'Institut Montsoriu d'Arbúcies ha guanyat el 1r premi de Medi Ambient que atorga l’INS Baix Empordà de Palafrugell. El títol del treball és: Estudi de l'eficàcia de quatre remeis naturals i un helicida en la lluita contra els cargols.
L'autora explica: En aquest treball es pretén comparar l’eficàcia d’un helicida i de quatre remeis naturals per eradicar i foragitar cargols: cendra, cafè diluït, closca d’ou i infusió d’all. Es parteix de la hipòtesi següent: “l’helicida tindrà major eficàcia a l’hora d’eliminar la plaga que els remeis naturals escollits perquè conté químics agressius especialment pensats per a l’eradicació dels gasteròpodes. El remei natural que foragita millor els cargols serà la closca d’ou perquè els talls impediran que avancin i alhora no perjudicarà als enciams”.Per comprovar la correcció de la hipòtesi s’han plantat trenta exemplars d’enciams separats per sis parcel·les de cinc enciams cadascuna, a cadascuna d’elles se li han posat vint cargols marcats prèviament i s’hi ha aplicat el remei corresponent a excepció de la parcel·la control. S’han recollit dades tres cops al dia durant un mes en taules dividides en diferents ítems seleccionats per poder treure resultats concloents.
Finalment, s’han tractat les dades, s’han interpretat resultats i s’han extret conclusions:
l’helicida és el remei més efectiu a l’hora d’eradicar i la cendra és el més efectiu per
foragitar.


dimarts, 4 d’abril del 2017

BON PAPER DEL PARTICIPANT ARBUCIENC A LA FINAL ESTATAL DE L'OLIMPIADA DE GEOLEOGIA 2017

El dissabte 1 d’abril, es van celebrar a Béjar (Salamanca) les 8enes Olimpíades de Geologia organitzades per l’Asociacion Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) amb la col·laboració de l’”Ilustre Colegio Oficial de Geólogos(ICOG)” i la Sociedad Geológica de España (SGE). En aquesta final van participar 85 estudiants, procedents de tots els territoris de l’Estat Espanyol

Ha estat un cap de setmana intens dedicat a la geologia i a la convivència d’aquests estudiants de totes les comunitats autònomes. Desprès d’un examen test individual van fer una prova gimcana que puntuava per a la classificació general. En aquesta prova els alumnes hi participaven en grups mixtes que rebien el nom d’un mineral o roca amb altres estudiants d’arreu de l’estat espanyol. Volem destacar de nou que el grup guanyador de la prova gimcana de grup estava integrat per dos alumnes de Barcelona (Marc Ollé de Rubí i Míriam Pérez de Berga) i un de Madrid i en el grup classificat en tercera posició hi havia un alumne de Girona (Pere Moré d’Arbúcies).

Tots els alumnes catalans van fer un brillant paper amb molts alumnes entre els de més alta puntuació. Volem destacar que els alumnes que millors puntuacions van obtenir són:
Martín Miranda de l’Institut Montserrat de Barcelona amb 60,75 punts
Marc Ollé dels Maristes de Rubí amb 59,5 punts
Pere Moré de l’Institut Montsoriu d’Arbúcies amb 55,75 punts
Quim Oliver de l’Institut Balmes de Barcelona amb 52 punts
Laura Reina del Institut Jaume Huguet de Valls amb 50,25 punts
Carla Keaveny del Institut Guindàvols de Lleida amb 50,25 punts

Els cap de setmana va ser una festa de la Geologia tant per a l'alumnat com per al professorat acompanyant que va poder gaudir, entre d'altres activitats, d'un recorregut geològic per la serra de Gredos.