dimarts, 17 de novembre del 2015

PREMI ESCOLA VERDA 2015 PER A L'INSTITUT MONTSORIU

Tenim el goig d'anunciar-vos que el nostre institut ha rebut el màxim guardó que dóna la Generalitat de Catalunya a les Escoles Verdes: el  Premi Escola Verda en la categoria de Trajectòria de millora continuada en el procés d'ambientalització integral del centre, dotat amb 3000€.

A més de l'alegria que això suposa, també som conscients que és una responsabilitat per mantenir les actuacions i bones pràctiques assolides però també per no quedar-nos estancats donat que reconeixem que tenim molts aspectes a millorar.

El premi es lliurarà el proper dissabte 28 de novembre al Cosmocaixa de Barcelona on es projectarà un vídeo que resumeix la trajectòria d'aquesta dècada llarga que seguim el Programa Escoles Verdes. Per això, avui, una productora audiovisual ha vingut a enregistar imatges i entrevistes per muntar un petit reportatge que ja us farem públic a través d'aquest bloc.

De moment us avancem unes imatges de com s'ha fet, això que amb l'anglicisme de moda en diuen el making off.
Donem les gràcies a l'associació NiUS (Natura i Usos Sostenibles) per haver presentat la candidatura del nostre institut i a l'Ajuntament d'Arbúcies per haver-hi donat suport.

És un reconeixement a la tasca que molts alumnes, professors i pares han fet durant aquests anys i alhora un estímul per seguir endavant.

El resum dels mèrits el trobareu als comentaris al final de les fotografies.







  

2 comentaris:

Institut Montsoriu ha dit...

CANDIDATURA AL PREMI ESCOLES VERDES DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA 2015 A INICIATIVES D’EDUCACIÓ PER A LA SOSTENIBILITAT REALITZADES PER LES ESCOLES VERDES. MODALITAT TRAJECTÒRIA

Descripció de la iniciativai dels mèrits que justifiquen la candidatura

L’Institut Montsoriu d’Arbúcies va entrar al programa Escoles Verdes l’any 2003 i va rebre el distintiu per primera vegada l’any 2005. Entre els anys 2006-2009 va desenvolupar un pla d’innovació d’educació ambiental que va donar un nou impuls. Va renovar el distiuniu l’any 2008 i el 2011, durant el 2014 ha acabat el darrer pla triennal, i després de dos cursos prepara el següent pla quadrienal amb el repte de mantenir i millorar les dinàmiques creades i incorporar noves iniciatives. Cal considerar que el curs anterior i el present el pla es renova anualment degut a la jubliació de la directora i en espera a que el futur equip directiu presenti el seu pla. Per tant una de les tasques d’aquest curs és fer propostes a la persona que es presenti al càrrec de director per a que assumeixi el projecte.

A nivell d’accions puntuals destaquem: salvar els nius de la colònia d’orenetes de les façanes del centre, la confecció d’una auca de l’ Estalvi de materials i energia, accions que cal fer cada dia, l’impuls i l’organització de la trobada d’instituts verds de La Selva 2009 a Arbúcies, la participació en campanyes ambientals i solidàries, la participació als fòrums, la participació a confint 2013, exposicions de temàtica ambiental i solidària, auditoria energètica 2007, millores en el sistema de calefacció i plaques solars tèrmiques.

A nivell d’accions continuades o periòdiques: la recollida selectiva,el programa de reutilitzacio de llibres, l’ambientòmetre, des 2008 el Bloc Verd (abans un espai al web de centre), la utilització de les xarxes socials per fer educació ambiental, la participació en les festes escolars (tallers, fira d’intercanvi, gimcana verda, caminades per senders), els intercanvis bianuals d’alumnes de dos instituts de parcs naturals reserves de la Biosfera Montseny-Cevénnes, la participació en les trobades de Comitès ambientals de La Selva, la benvinguda ambiental a càrrec d’alumnes grans, projecte Jardí-Hort, participació al Projecte Rius i Projecte Orenetes, exposició anual d’escultures fetes amb materials reutilitzats, recollida d’oli domèstic en cooperació amb una entitat social que el fa reciclar, activitats ambientals dintre les matèries (sortides, treballs, experiències, lectures, projectes) ... aquestes i altres accions es poden consultar al Bloc Verd http://instimontsoriu.blogspot.com, al Canal Verd de youtube, al Facebook Institut Montsoriu i al Twitter instimontso.
També cal destacar que molts alumnes realitzen treballs de recerca de l’àmbit ambiental i que cada curs alguns d’ells han estat premiats (Ecopropostes, Premis de l’Institut Baix Empordà, Premi de la URL).

El Projecte d’educació ambiental està reflectit en el Projecte educatiu de centre i s’implementa a través del PAC i darrerqament al Pla de corresponsabilitat.

Darrerament s’ha incorporat a al projecte El Camí per a vetllar pel manteniment d’un tram arbucienc del sender dels Països Catalans, una modalitat d’Aprenentatge servei.

Resumint, destaquem els mèrits: la continuïtat, la sensiblitat, la implicació i participació dels diferents sectors, la col·laboració amb altres entitats locals, la gestió, la incidència en l’àmbit curricular i la difusió que s’hi està donant i l’aplicabilitat a altres centres. Ser Escola Verda forma part dels trets identitaris del centre i cohesiona el sentit de pertinença a la comuniat edicativa de l’Institut Montsoriu

Institut Montsoriu ha dit...

L’institut Montsoriu porta 12 cursos treballant de manera continuada per l’educació ambiental, desenvolupant plans d’acció dinàmics que guien accions de centre i d’entorn a nivell de: millora i cura ambiental, comunicació i participació, curricular i gestió. Les diferents promocions d’alumnes es relleven participant del projecte, però l’esperit d’acció es difon i persisteix. Enguany l’Institut celebrarà el desè any amb el distintiu Escola Verda, a més del de preparació i el primer d’execució.