divendres, 4 d’octubre del 2013

CONFERÈNCIA SOBRE SOBIRANIA ALIMENTÀRIA DIJOUS 10/O JORNADA INTERCULTURAL I SOLIDÀRIA 13/O

per Miquel Vilamitjana Soler
Llicenciat en Biologia. Doctorat en Biotecnologia (currículum)
La fam encara afecta a 870 milions de persones i mentrestant s'han trobat els recursos econòmics necessaris per rescatar el sistema financer. Per altra banda el sistema econòmic que impera el planeta no només exclou a les persones perquè no tenen recursos econòmics sinó que també menysté la natura.
La petjada de la humanitat està arribant al seu màxim d'expansió i la frontera agrícola està arribant al seu límit de sostenibilitat. La contaminació, fruit de l'activitat industrial també afecta negativament a la qualitat i quantitat del menjar que la societat necessita. Les propostes per capgirar aquesta situació sorgeixen arreu. Se'n destaca la feina del sindicat més gran del món, la Via Campesina, que li ha donat un nom a la seva proposta per aconseguir un model sostenible per abastir d'aliments la humanitat: la Sobirania Alimentària.
Una definició senzilla de la Sobirania Alimentària és el dret a decidir com s'han de produir i consumir aquests aliments; es considera que sense les coaccions dels interessos econòmics les decisions democràtiques trobaran el model agrícola més adequat per a cada regió tenint en compte tots els aspectes possibles -protecció del medi ambient, relacions econòmiques justes, igualtat de gènere,...-.

A Catalunya les propostes que faciliten la promoció de la Sobirania Alimentària són les cooperatives de consum agroecològiques, però ja s'estan incorporant a les alternatives els mercats de pagès i les botigues de barri amb productes de proximitat.