dimarts, 28 de juny del 2011

TAMABC-10, TREBALL DE RECERCA PREMIAT PER LA UNIVERSITAT DE VIC

Marc Auledas Noguera ha rebut un Premi de la Universitat de Vic 2011 als treballs de recerca de Batxillerat pel seu projecte de telerobot de baix cost i mútiples usos. Enhorabona. Així ens ho explica ell mateix: En aquest treball s'ha fet un telerobot, el TAMABC-10 (Telerobot Ampliable Mòbil Auledas de Baix Cost – any 2010) controlat via ordinador preparat per a ser posteriorment especialitzat per a la tasca final a la qual serà destinat. Els objectius que s'han prioritzat al fer el robot són que fos un sistema totalment operatiu, barat, fiable i de fàcil manipular, ampliar i produir.
Tot el desenvolupament ha girat entorn aquests objectius. El producte final, de resultes d'això, és un telerobot totalment fiable i multifunció preparat per al màxim nombre de situacions sense ser un sistema complicat o car.
* Possibles usos. Les característiques que ofereix el telerobot possibiliten una àmplia varietat aplicacions possibles amb més o menys grau de modificació:* Emergències. Bombers: un sistema útil en situacions d'emergència podria fer diverses tasques des de rescat (acoblant una petita pala oleohidràulica) fins al subministrament d'aigua potable. Ideal també, per a fer missions perilloses en incendis fent petites modificacions perquè aguantés millor el foc i el pugués extingir.Agrícola i forestal. El robot podria ser útil en diverses tasques agrícoles com control de plagues, adob intel·ligent, control de l'estat del terreny... Amb ampliacions poc importants es podria aconseguir una eina que augmentés el rendiment dels terrenys de cultiu. Podria controlar zones forestals allunyades de forma simple i automàtica. També serviria per a controlar qui accedeix a unes zones en concret i per vigilar que no es cometin actes il·legals en parcs nacionals.

Ajuda a minusvàlids i persones amb dependència.El robot també podria ser útil per a acompanyar a persones, . En aquest apartat podria fer multitud de funcions, podria computar l'estat del pacient i enviar-lo directament a un hospital per si passa alguna cosa, controlar una cadira de rodes, portar càrregues pesades, servir-los de recolzament...
PER SABER MÉS USOS POSSIBLES, CLIQUEU A COMENTARIS, SOTA AQUEST TEXT.

6 comentaris:

Institut Montsoriu ha dit...

(Visites 5753)
Transport
Terrestre: Pot portar força quilos, podria ser útil com a sistema de transport. Per exemple portant les peces directament als obrers quan les demanessin, fent disminuir els temps de muntatge. Amfibi mar, Modificant la part externa en forma de casc i afegint una hèlix o unes erugues amb eslavons per a impulsar-se es podria aconseguir un telerobot capaç de moure's per sobre l'aigua i també d'anar per terra. Amfibi aeri. Incorporant un sistema com el dels dirigibles i fent un sistema de control adequat es podria fer que el telerobot pogués enlairar-se, encara que fos per poc temps, per superar obstacles de gran envergadura, augmentant així la operativitat del robot.

Explorador
Al ser un telerobot robust i fiable l'habilita per a tasques d'exploració i d'obtenció de mostres sense haver-se de fer cap canvi significatiu. A més, connectant cèl·lules fotovoltaiques s'aconseguiria un robot autònom que podria aconseguir diverses mostres sense dependre d'un humà i fer així grans preses de dades amb poc esforç i gens de risc.
Educatiu
Com a eina d'aprenentatge seria molt útil ja que es pot aprendre a programar i a fer servir el codi binari etc. sense haver de fer una base, tan sols programant el robot els centres educatius s'estalviarien comprar cada vegada uns components que serien fixes i que els alumnes haurien d'aprendre a usar sense cap tipus de malbaratament.
Vigilància/Seguretat
Amb una petita ampliació per a un major control seria totalment apte per a vigilar. Per exemple es podria posar una pistola de descarregues elèctriques i deixar un robot en botigues amb productes d'alt cost perquè en cas d'atracament un operador d'una empresa especialitzada pogués reduir l'atracador sense posar en risc al botiguer.

Neteja
Equipant-lo d'un equip de neteja es podria programar el telerobot perquè fes la funció de netejar els espais públics, millorant-ne així la qualitat higiènica i ambiental.

Maria Roure ha dit...

M'agradaria saber quin tipus de xarxa WIFI pot fer moure aquest telerobot si el tenim lluny, és a dir, si jo des de casa meva el podria controlar al mig d'un bosc, com és possible? És necessari que tant el robot com l'ordinador estiguin connectats al mateix router? I si no és així com es pot fer moure que no em queda clar?

Anònim ha dit...

No no, el sistema té dues formes de comunicació (encara que se'n podrien afegir d'altres com ones de ràdio, bluetooth o GPS sense gaires dificultats). Les que vaig desenvolupar van ser Internet, que aprofitava el Wi-fi de la pròpia computadora, i cable. Per fer anar l'ordinador des de lluny no es fa servir el propi router, el controlador i el robot han d'estar connectats a Internet, és igual on siguin, i llavors amb un VNC (que permet tenir el control sobre un altre ordinador) mous el robot des d'on vulguis. Així per zones on hi hagi internet s'usaria aquest mètode a distància, i sinó cable. Bàsicament es va fer servir aquest sistema perquè era el més barat, i avui en dia amb l'expansió de l'Internet a tot el món, també dels més pràctics però es podrien fer servir altres sistemes de comunicació.

Maria Roure ha dit...

O sigui véns a dir-me que sols funciona amb el Wi-fi d'una casa i en tot cas no el puc fer anar a més de 20 m de casa meva, com a molt. Ja que el bluetooth pot fer funcionar dos aparells a escassa distància, el GPS només faria que dir-me on tinc el robot. El robot el pensava fer servir per fer un estudi dels porcs senglars de nit i hi pensava incorporar una càmera. I ara veig que sinó li poso un cable d'uns quants quilòmetres això no funciona. M'havien venut una altra història d'aquest treball, de totes maneres, moltes gràcies, veig que en realitat no s'ha fet cap avenç tal i com se m'havia dit.

Anònim ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Es que el sistema no està pensat per a anar a fer cap estudi de senglars. Però, tot i no haver estat pensat per això (com diu el propi nom TAMABC-10 està pensat per ser ampliat), no es necessita pas quilòmetres de cable per a fer-lo anar! No sé si estàs gaire al cas dels nous sistemes de comunicació, però han fet uns receptors d'Internet USB que es poden fer servir a tot arreu, els vulgarment dits "Internet everywhere". El nom és força descriptiu, pots tenir Internet a qualsevol lloc (al mig del bosc si així ho necessites per estudiar els senglars) llavors tenint Internet pots fer el que vulguis, si vols gravar els senglars podries fer-ho sense gaires problemes, pràcticament el TAMABC-10 ja estaria apunt per fer una tasca d'aquest estil (encara dubto que sigui una eina gaire apte per a l'estudi de fauna, un senglar no es comportaria de forma normal davant la presència d'un telerobot en funcionament, els sistemes de refrigeració l'espantarien i si es mogués encara més). Però bé, la qüestió es que no es necessitaria cap gran modificació, encara que les que havia dit també podrien més o menys funcionar. Si vols fer servir un telerobot es podria provar a mi també em faria gràcia donar-li un ús, si em passés el teu mail o quedem algun dia per discutir-ho no crec que fos gaire difícil fer una tasca de seguiment i observació, potser posar-li una mica de camuflatge perquè no se'l veiés i fer-lo una mica més silenciós i jo crec que serviria. Bé, si vols discutir-ho em dius el teu mail o el que sigui i potser encara et serà útil per a la teva recerca, jo estaria encantat.

No facis cas dels rumors de gent que no té ni idea de tecnologia, potser el meu avenç ha estat petit, però s'aprofita de tots els altres avenços que la resta de creadors de robots no han estat capaços d'aprofitar i això el converteix en una peça bastant singular (i segurament per això l'han premiat a la universitat de Vic!). Doncs això, potser encara et serà útil. Salut, i si t'interessa el TAMABC-10 com t'he explicat no costaria gaire adaptar-lo així que ja diràs alguna cosa!