dilluns, 6 de desembre de 2010

SOM POLS D'ESTRELLES SOBRE EL PLANETA TERRA

S'acosten els dies de l'any amb més hores de foscor. Mentre uns posen llumets als carrers i places per "incentivar la pseudoalegria del consum", aquí us proposem mirar els estels de debò,els autèntics, una mirada que no té preu però que té molt més valor. S'acosten dies, on lluny de contaminació lumínica i de pol·lució de l'aire podrem gaudir de l'espectacle universal. Si els núvols ens ho permeten, per descomptat. Si anem pels afores d'Arbúcies, si pugem a un terrat o surtim al jardí, val la pena aturar-nos, esquivar llums i aixecar el cap. Si és vespre podrem veure les constel·lacions típicament hivernals, destacant GÈMINIS, ORIÓ, CANIS MAJOR, TAURE,AQUARI, PEIXOS,... Si és matinada, mentre les anteriors van desapareixent per 'oest, serà fàcil veure VERGE, EL LLEÓ,... i al nord nous perdeu LES OSSES MAJOR I MENOR I LA CASSIOPEA,entre d'altres.

Però també es donaran situacions singulars: destaca la visibilitat de JÚPITER, amb 4 de les seves llunes i molt a la vora URÀ, visibles amb prismàtics. I a la matinada podrem veure un triangle formatper VENUS, SPICA(l'estrella més brillant de VIRGO) i SATURN.
El 13-14 de desembres es preveu una pluja d'estels, les GANÍMEDES (bé entre el 8 i el 15 també se'n veuran).
Què més? El 31 de desembre VENUS estarà de costat amb la Lluna minvant. Un espectacle pels noctàmbuls que s'hi fixin mirant a llevant poc abans de sortir el Sol.
Ja serà més difícil de veure un ECLIPSI LLUNA la matinada del dia 21 de desembre.
Eps i l'hivern astronòmic començarà a les 00:38 del dia 22 de desembre.
I nosaltres aquí, en aquest planeta que hem de saber cuidar millor. Pols d'estrelles a cavall d'un astre singular en aquest veinat de la Via Làctia.
MÉS INFORMACIÓ, ENLLAÇOS:
*"EL CEL DE DESEMBRE 2010
* WEB AMB DADES, FOTOS I MAPES CELESTS i TOTES LES CONSTEL·LACIONS
* AGRUPACIÓ ASTRONÒMICA DE SABADELL i si en voleu més: INDEX
* AGRUPACiÓ ASTRONÒMICA DE GIRONA
* I un fantàstic SKYMAP

Resplendent, sencera, arrodonida,
s'alça per sobre el mar la Lluna plena;
així sento pujar la meva vida,
astre sense minvant en nit serena.

Joan Maragall (de Nuvial)

...t'animes a deixar-nos algun comentari?

2 comentaris:

Institut Montsoriu ha dit...

Visites 4041

Comunicació ha dit...

El dia 19 de Gener hi haurà una reunió amb tots els alumnes que siguin del comitè ambiental a l'aula de semre ( 3er D ). Serà per parlar del tema de l'ambientòmetre.
Esperem que tots hi assistiu.
(Apunteu-vos-ho a l'agenda)