dijous, 3 de desembre del 2015

CANVI CLIMÀTIC

Del 30 de novembre al 11 de desembre d’ enguany, París acull la 21ª Conferència de les Parts (COP 21 CMP11) sobre canvi climàtic en el marc de les Nacions Unides.
La COP21, també coneguda com a París2015,  una de les conferències  amb major rellevància ja que , durant dues setmanes, acull  milers de delegats i observadors internacionals que tenen el repte d’assolir un acord global per limitar l’escalfament global a un nivell inferior dels 2ºC.
L’especial rellevància d’aquesta conferència fa que governs, institucions, empreses i societat civil estiguin treballant intensament per a contribuir a l’assoliment d’un acord global a través de l’organització i participació activa de diversos actes que se celebraran durant l’any 2015.


WEB OFICINA CATALANA DEL CANVI CLIMÀTIC
WEB OFICIAL COP21 PARIS 2015


1 comentari:

  1. http://www.solidaries.org/actualitat/girona-davant-la-marxa-mundial-pel-clima-2474

    COMUNICAT
    Segons dades del propi Panell Intergovernamental pel Canvi Climàtic (IPCC; organisme científic internacional que estudia el canvi climàtic i les respostes necessàries per aturar-lo) abans del 2050 cal reduir un 50% els gasos d'efecte hivernacle (GEH; p.ex. diòxid de carboni de la combustió de carburants del transport i de la calefacció), per tal d'evitar que la temperatura mitjana de la Terra augmenti més enllà de 2ºC durant el segle 21. Es considera que creuar aquest llindar comportaria conseqüències desastroses per la supervivència humana en molts indrets del planeta. Malauradament al ritme actual de consum d'energies contaminants (carbó, petroli, gas natural) el 2030 ja s'haurà superat el pressupost de GEH disponible fins el 2050 que permetria mantenir l'escalfament global sota control.

    Davant d'això la responsabilitat dels països industrialitzats és màxima, ja que generen el 41% dels gasos responsables del canvi climàtic, mentre que no arriben al 20% de la població. Per això, en països com el nostre la reducció dels GEH pel 2050 ha de ser del 80 al 95% segons l'IPCC. En aquest repte, els pobles i ciutats tenen un paper cada cop més rellevant, ja que avui dia més del 50% de la població mundial viu en assentaments urbans i s'hi produeixen el 70% de les emissions mundials d'efecte hivernacle. Les comarques gironines són pioneres al Món en el compromís municipal a rebaixar la despesa energètica i els GEH pel 2020, amb 200 ajuntaments adherits al Pacte d'Alcaldes, una campanya europea de lluita contra el canvi climàtic des de l'àmbit local. La ciutat de Girona va ser la segona a la demarcació en sumar-se a aquesta iniciativa, però tot i tenir un Pla d'Acció d'Energia Sostenible aprovat des del 2011, durant la legislatura 2011-2015 l'Ajuntament en va fer cas omís i es va desentendre del deure d'executar-lo, actualitzar-lo, monitoritzar-ne els resultats i rendir comptes a la ciutadania sobre el seu compliment.
    Actuacions cmés urgents:

    1.- Revisió del Pla Local de Mitigació del Canvi Climàtic

    2.- Contractació d’empreses que tinguin compromisos ambiciosos de reducció de les seves emissions de GEH i que no inverteixen al sector dels combustibles fòssils

    3.- Redacció d’una ordenança municipal que estableixi criteris de construcció energèticament eficients en els edificis de nova construcció

    4.- Execució de forma urgent aquelles accions del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) de Girona que tinguin major incidència en la reducció d’emissions de GEH

    5.- Creació d’una oficina permanent dins l'Ajuntament que doni solució a la pobresa energètica


    És molt urgent actuar en l'àmbit de l'eficiència energètica dels edificis i intensificar les mesures per reduir el transport en vehicle privat.

    ResponElimina