dijous, 12 de juny del 2025

Plantem les oliveres de Salar d'Arbúcies a l'institut


Gràcies al Premi Escola, Agricultura i Alimentació ecològica 2024, l'alumnat d'hort de l'optativa de 2n d'ESO s'ha implicat en la recuperació de llavors antigues de la regió, especialment, en l'olivera de Salar d'Arbúcies. Han fet el seu propi planter, així com també han cuidat cada etapa de creixement de les verdures i hortalisses cultivades. Paral·lelament, s'han format en el cultiu de l'olivera i amb el bon temps, han plantat les oliveres al jardí de l'institut. Ara que s'acaba el curs, aquests alumnes donaran pas als futurs agricultors de l'any que ve i, qui sap, potser d'aquí uns anys ens reunim tots els què hem format part d'aquest projecte per tastar el nostre propi oli.

En el següent enllaç, es pot consultar el reportatge realitzat pels alumnes, amb les orientacions de les professores, podreu conèixer de més a prop tot el procés viscut. 

Reportatge Salar d'Arbúcies

Si en voleu conèixer més informació, podeu consultar la notícia del web d'Escoles Verdes a la secció de Girona. Feu click a l'enllaç:

https://www.evgirona.cat/index.php/noticiari/ad/l-ins-montsoriu-d-arbucies-ha-rebut-el-premi-escola-agricultura-i-alimentacio-ecologica-2024-a-la-categoria-3,508

L'any que ve, seguirem cultivant aprenentatges!!



dimarts, 3 de juny del 2025

CleanUp Day amb l'alumnat de 6è del poble

 Dins del projecte d'apadrinament de l'alumnat de 6è que l'any que ve comença l'ESO, l'alumnat de 3r de l'institut i tot l'alumnat de 6è de les escoles del municipi hem participat a un matí de neteja de l'entorn i recollida de residus, en el marc del programa europeu de Clean Up Day. Ha estat un matinal que més enllà d'educar en sostenibilitat, l'alumnat també ha pogut intercanviar experiències i fer vincle per iniciar el curs següent. 



II Concurs d'Esmorzars Residu Zero

Enguany, hem celebrat el II Concurs d'esmorzars residu zero a l'institut a finals d'abril, amb l'objectiu de promoure la reducció i/o l'eliminació d'embolcalls d'un sol ús en els esmorzars. El concurs s'ha allargat dues setmanes i s'ha organitzat des de la comissió de representants ambientals. 

Dia a dia, el grup motor del comitè ha anat actualitzant la classificació a l'entrada de l'institut i el grup guanyador va gaudir d'un petit obsequi i un esmorzar sense residus d'un sol ús. 


Imatge 1. La classificació actualitzada dia a dia.

Imatge 2. La classe guanyadora del concurs (1r A).

Imatge 3. L'entrega del diploma a la 2a posició per 1r B.

Imatge 4. Els delegats ambientals de 2n D reben el diploma per la 3a posició.

dilluns, 7 d’abril del 2025

Trobada Comarcal Ambiental a Sils

El passat divendres 5 d'abril, els representants del grup motor del comitè ambiental de l'institut vam participar a la Trobada Comarcal Ambiental, una jornada de treball on vam reunir-nos amb els altres comitès ambientals de tota comarca amb l'objectiu d'escollir el projecte ambiental que volem desenvolupar pel curs 2025-26.

 







divendres, 14 de febrer del 2025

Participem a la CONFINT 2025

La Conferència Internacional de Joves Tinguem Cura del Planeta és un procés que convida joves de tot el món a reflexionar i actuar per millorar el planeta. És un procés educatiu que busca el compromís i la responsabilitat dels joves per superar la crisi social i ambiental que pateix el nostre planeta, mitjançant un procés interactiu dut a terme per joves d’entre 13 i 16 anys de diferents localitats, regions, països i continents que aprenen i actuen units per un objectiu comú: tenir cura del planeta.

A Catalunya, enguany tindrà lloc la XII Conferència Internacional de Joves i, des de l'institut Montsoriu ja ens hem començat a preparar. Dels més de 30 projectes de recerca que l'alumnat de 4t d'ESO ha iniciat aquest curs, se n'han seleccionat 5 que tenien relació amb la sostenibilitat i s'han exposat a l'institut al llarg d'unes setmanes. A través d'un procés electoral, s'ha escollit el projecte d'en Biel, la Queralt i l'Alba, centrat en la millora de la xarxa de transports del municipi.

Aquest dimecres al matí, els representants han participat a la II CONFINT Virtual, on han participat un total de 25 centres amb més de 120 alumnes, i s'han exposat tots els diferents projectes. Aquí podeu veure algunes de les fotos de la jornada. 


Seguirem informant-vos!








divendres, 29 de novembre del 2024

Eleccions del logotip d'Escoles Verdes de l'institut

 Aquesta setmana, els 37 membres del comitè ambiental tenien una cita amb les urnes per decidir el logotip d'Escoles Verdes del nostre institut. La participació ha estat del 68% i el logotip escollit ha estat el disseny número 5, fet per en Neo Aguiar, alumne de l'optativa d'Educació Visual i Plàstica de 4t d'ESO. Enhorabona Neo! I moltes gràcies pel disseny!

Aquest és un pas més per reforçar la pertinença al comitè ambiental. Estigueu atents/es, perquè aquest curs venen algunes novetats més.






dimarts, 12 de novembre del 2024

Setmana BIO per a l'alimentació ecològica a l'institut - Octubre 2024

A l'institut hem celebrat la Setmana BIO per a l'alimentació ecològica, i l'alumnat de 2n d'ESO de l'optativa d'Hort i Medi Natural han estat uns dels grans protagonistes. Han fet un estudi sobre l'alimentació ecològica que han exposat en un mural a l'entrada de l'institut, van rebre la visita d'en Pere Morè, ex-alumne de l'institut, i que, actualment, es dedica a l'agricultura regenerativa. Aviat també visitaran el molí de Salars d'Arbúcies, on espigolaran olives i els explicaran in situ com s'obté l'oli d'oliva. I, fruit de la visita al molí i del vincle establert amb en Ramon Espígol i Salars d'Arbúcies, aviat tindreu notícies del nou projecte que s'acosta. Estigueu ben atents/des. 

També s'han sumat a la setmana els alumnes de 1r d'ESO, analitzant els esmorzars, i el comitè ambiental i alguns professors/es a partir d'activitats de sensibilització com el joc de "S'ha acabat el bròquil".

Adjuntem un vídeo breu de resum de la setmana viscuda. Moltes gràcies a tots i totes per participar-hi.



#escolesverdes


Reunió de la comissió ambiental d'alumnat - Curs 2024-25

La comissió ambiental de l'institut, formada per 31 alumnes i 7 docents, es va reunir aquest dilluns per conèixer-se entre tots i totes, establir les responsabilitats de cada delegat/-da, conèixer les accions que es duran a terme al llarg del curs i fer propostes de noves activitats que promoguin la sostenibilitat i el respecte pel nostre planeta. #EscolesVerdes 




dimecres, 29 de juny del 2022

Transelva 2022


El passat 27 de maig una vuitantena d’alumnes i 16 docents de 8 centres educatius de la

Selva de secundària han participat a la trobada de Comitès Ambientals d’alumnes realitzant la

RUTA TRANSELVA 2022.

La ruta Transelva 2022, d’uns 18,7 km , es va iniciar al volcà de la Crosa de Sant Dalmai i va

finalitzar al Camp dels Ninots a Caldes de Malavella.

Els objectius de la ruta Transelva són:

-Conèixer la diversitat de la comarca de La Selva tot fent ruta a peu (natural, geològica,

paisatgística, patrimonial...)

-Observar  l'aprofitament dels recursos naturals i l'impacte humà . 

-Conèixer altres joves implicats en els comitès ambientals dels centres educatius participants.

-Compartir i intercanviar l’experiència de formar part del programa Escoles Verdes.

Durant la Transelva es van realitzar diferents activitats per conèixer el patrimoni natural i

geològic per on anava transcorrent la ruta. En aquest sentit els alumnes de l’institut de Santa

Coloma de Farners van donar la benvinguda organitzant una activitat per donar a conèixer el

volcà de la Crosa de Sant Dalmai i els alumnes de l’institut de Caldes de Malavella van

dinamitzar una activitat per explicar el Camp dels Ninots, al propi municipi de Caldes de

Malavella. Durant el recorregut també es va aprofitar per anar recollint deixalles (plogging).

La ruta va finalitzar amb la visita a les excavacions que estan duent a terme durant el mes de

maig al jaciment arqueològic del Camp dels Ninots a càrrec dels investigadors del Institut

Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

Els centres educatius participants van ser l’institut Anton Busquets (Sant Hilari Sacalm),

l’institut Montsoriu (Arbúcies), SIN El Bruc (Riells), institut Vescomtat de Cabrera (Hostalric),

institut Santa Coloma de Farners, institut Rafel de Campalans (Anglès), institut Rocagrossa

(Lloret de Mar) i institut Caldes de Malavella.

La jornada, coordinada per Tosca Serveis Ambientals d’Educació i Turisme (en el marc de

l’assessoria del Programa Escoles Verdes de les comarques gironines), va comptar amb

la col·laboració imprescindible dels 8 centres educatius participants, de l’ Institut Català de

Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i de l’empresa FONTVELLA que ens va

proporcionar l’aigua necessària durant la ruta.





dimecres, 6 d’abril del 2022

CATÀLEG DE PLANTES AROMÀTIQUES 11: ROMANÍ


Nom científic: Rosmarinus officinalis            

Nom en Català: Romaní
Nom en Castellà: Romero
Nom en Anglès: Rosemary
Nom en Francès: Romarin


Informació: És un arbust perenne i aromàtic d'un metre d'alçada normalment, encara que pot arribar als 2 metres. Les fulles són lanceolades, tenen un color verd brillant a l'anvers i blanc tempestuós al revers; en aquestes, la divisió del marge és simple i la superfície revoluta. Les inflorescències són petites agrupacions de poques flors agrupades en petits conjunts racemosos curts situats en posició terminal.
Època: Quasi tot l'any
Usos: Les fulles del romaní, tant les fresques com les seques, es fan servir com a espècies per aromatitzar carns i aus. És especialment apreciat com a condiment de la carn de be.
També serveix per condimentar sops, preparacions a base de verdures, i salses per acompanyar la pasta. Té també un efecte similar al dels antiinflamatoris i millora l'activitat circulatòria, sobretot a les extremitats inferiors, essent així un bon cicatritzant.
També ha estat demostrat el seu ús en el tractament de l'alopècia.
El fum del romaní serveix com a tractament per l'asma.

CATÀLEG DE PLANTES AROMÀTIQUES 10: ESPÍGOL

Nom científic: Lavandula angustifolia                

Nom en Català: Espígol
Nom en Castellà: Lavanda
Nom en Anglès: Lavender
Nom en Francès: Lavande

Informació: És una espècie sufrútic que pot superar fàcilment el metre d'alçada, amb tiges quadrades, una mica piloses i generalment amb angles arrodonits; les fulles, de 2-6 cm per 2-5 mm són més o menys lanceolades, agudes, senceres, verdes, amb el nervi central excel·lent al revers, eventualment amb marge revolut.
Època: Podem començar el cultiu de l'espígol a planters protegits a finals d'hivern en zones amb clima fred o bé sembrar-la directament a l'hort o al jardí a principis de primavera. No obstant això, si us trobeu en un clima temperat, podeu cultivar-la pràcticament durant tot l'any.
Usos: És una planta relaxant,  digestiva i estimulant de l'activitat de l'organisme. Té un sabor fort i potent. A part de ser relaxant pels seus components químics, també ho és si fem aquesta recepta, ja que requereix arrancar les petites flors de l'"espiga" una per una, una activitat de molta paciència que també ens relaxa.