dimecres, 30 de maig del 2018

ECOPROPOSTES 2018

L'alumna Anna Bové Giramé de l’institut Montsoriu d’Arbúcies, ha guanyat el segon Premi Ecopropostes 2018, en la categoria de treballs de recerca de batxillerat, per un “Estudi sobre les de les energies renovables per a calefacció al municipi d’Arbúcies” i  Finley Wentwort-Allan el primer accèssit en la mateixa categoria per "Anàlisi del fitoplàncton com a indicador de l’eutrofització a la desembocadura del riu Ter"
El jurat estava format per Martí Boada, Francesc Mauri i Joan Pedrerola i convoa l'Associació Ecopropostes de Ràdio Marina (enllaç a la notícia)


  “Estudi sobre les de les energies renovables per a calefacció al municipi d’Arbúcies”
 Aquest treball estudia l’ús de les energies renovables per a la calefacció al poble d’Arbúcies. Es pretén determinar el tant per cent d’ús d’aquestes energies, i també les causes que en condicionen l’ús en aquesta població. Basant-se en la localització del poble i els recursos disponibles que se’n deriven d’aquesta, es van escollir les energies solar tèrmica, geotèrmica, aerotèrmica i biomassa. Seguidament es va formular un seguit d’hipòtesis que pretenien donar una resposta als objectius que plantejava el treball. La recollida de dades es va fer mitjançant una enquesta, que l’autora va repartir casa per casa, i que finalment van respondre 318 famílies. Un cop analitzades les dades, el treball conclou afirmant que el 16% dels habitatges d’Arbúcies fan ús d’energies renovables exclusivament per a la calefacció, mentre que l’índex d’utilització a l’estat espanyol, d’un 15% el 2015, és per a qualsevol ús de les energies renovables. De les diferents energies, la més utilitzada a Arbúcies és la provinent de la biomassa. S’afirma també que l’ús d’aquestes energies està condicionat per l’edat dels propietaris, la comoditat per a l’ús d’altres energies no renovables, el nivell d’estudis i el nivell socioeconòmic, mentre que no hi té efectes la vellesa dels habitatges. (Anna Bové Giramé).


 "Anàlisi del Fitoplancton com a indicador de l'eutrofització a la desembocadura del riu Ter" 
Aquest treball estudia la diversitat de fitoplàncton, tan dinoflagel·lats com diatomees, a la zona de la desembocadura del riu Ter. Es pretén demostrar si el riu i la seva afluència tenen o no un efecte d’eutrofització sobre el mar. Per realitzar el treball, s’han recol·lectat un seguit de mostres d’aigua de mar filtrades amb una xarxa de fitoplàncton: tres al nord de la desembocadura, tres al sud i dos controls. Totes les mostres es van fixar amb formol i, posteriorment, per dur a terme l’anàlisi, s’han observat 10 gotes de cada mostra al microscopi òptic i s’ha anotat el nombre d’individus de cada espècie estudiada. A partir d’aquests resultats es van calcular els índex de diversitat (Shannon i Margalef) i es van confeccionar gràfiques, que es van utilitzar per elaborar conclusions. Finalment, el treball conclou que l’afluència del riu Ter crea una eutrofització del medi i com a conseqüència al sud de la desembocadura disminueix els valors dels índex de diversitat. Per tant la hipòtesi plantejada inicialment, que deia que el riu aportaria sals minerals al mar i que la diversitat disminuiria al sud de la desembocadura respecte al nord, es verifica. (Finley Wentwort-Allam).