dilluns, 5 de febrer del 2018

ITINERARI GEOLÒGIC PELS CARRERS D'ARBÚCIES

Omaima Maroauan, Jordi Carós, Yaiza Aguilar. 4t ESO
Grup amb una roca de granodiorita a l'entrada del pati de l'institut.
Els alumnes de l'optativa de Biologia i Geologia de 4t d'ESO vam fer una sortida pel poble  per veure diferents roques del carrer, veure'n l'abundància i identificar-ne el tipus. L'itinerari va començar a la mateixa entrada de l'institut on hi ha una gran roca de granodiorita, un tipus molt abundant en el Montseny. S'hi poden distingir tres tipus de cristalls: blancs, negres i transparents.
Seguidament, pocs passos després, hi ha les roques de l'aparcament. Després d'observar-les i tirar-hi àcid  vam comprovar que són sedimentàries calcàries. Aquest tipus de roques no es troben de manera natural en aquesta zona, provenen de fora. Igual que ve de fora l'asfalt de la carretera que prové del quitrà del petroli, una roca sedimentària i líquida.
Les roques de la barana del pont del costat de l'institut també són de granodiorita que és un tipus de roca magmàtica. També vam observar les roques de la riera, els còdols,  que tenen formes arrodonides a causa de l'erosió provocada pel corrent fluvial. Són  pedres rodants:  rollings stones, us sona?. A la façana del edifici de  la ferreteria hi ha granit rosa, una altra magmàtica, composta d'ortosa rosa, mica negra i quars transparent.
Davant de l'hotel Montsoliu, en els graons de la vorera,  hem observat una roca amb fòssils,  anomenada calcària nummulítica, un tipus de pedra característica de Girona. Els nummulits són fòssils d'uns organismes marins que van viure fa milions d'anys. 
Al carrer Germana Assumpta hi ha molta varietat: algunes façanes de granodiorita, de granit rosat, de marbre blanc  de pissarra, i d'esquists (aquestes tres darreres són metamòrfiques). En el núm. 10 hi ha travertí, en tipus de pedra blanca amb petits forats , una calcárea d'origen lacustre com l'estany  de Banyoles.
A les arcades de la Plaça de la Vila vam tornar a trobar més roques de granodiorita i al costat de l'entrada de l'església hi ha una bola de calcària nummulítica. El paviment i l'escala de davant de  la Biblioteca està cobert de còdols.
Al mur de l'antic Hospital, i al Carrer la Pietat 46,  hi ha un mineral que es diu baritina, abans abundant en mines pel voltants de Viladrau.
Hem descobert la importància i la utilitat de la geologia en les nostres vides. Vam observar roques que havíem vist milers de cops però no hi donàvem importància. En conclusió podem dir que les roques ens amaguen una història que els geòlegs procuren anar descobrint. I hem de saber aprofitar-les de forma sostenible