diumenge, 22 d’abril del 2018

CIÈNCIA ENTRE TOTS 2018

El dissabre 21 d'abril el Montsoriu hem participat  a la fira de la ciència “Ciència entre tots” de Girona, amb una representació de tots els cursos de l’ESO. Hi hem portat: el jardí de plantes de reproducció asexual, una explicació de l’àtom a partir de les nines russes, paper reciclat artesanal i tintes naturals, un mitocondri gegant i la representació teatralitzada de com les cel.lules aconsegueixen l’energia per viure #cienciaentretots #instimontsoriu.  Organitzat per Biologia-Geologia i Física-Química.

RECONEIXEMENTS AMBIENTALS 2018

El treball de recerca "Prototip per a l'autosuficiència i la qualitat alimentàries d'Arbúcies" de l'alumne de 2n de Batxillerat del Montsoriu ha sigut guardonat amb el segon premi als XVII Premis Medi Ambient organitzats per l'Institut Baix Empordà de Palafrugell. Enhorabona Marc .

Síntesi: Aquest estudi parteix de la hipòtesi que afirma que els aliments que necessiten els arbuciencs per cobrir les seves necessitats nutritives diàries es poden cultivar de forma ecològica al mateix poble d’Arbúcies. Així doncs, aquesta recerca pretén dissenyar un prototip de producció alimentària, ecològica, sostenible, autòctona i autosuficient que sigui capaç de produir la quantitat d’aliment necessari per cobrir les necessitats diàries de tota la població d’Arbúcies.
Actualment, la desconnexió entre els extrems de la cadena alimentària suposa un agreujament de la qualitat dels seus productes i una obstrucció del desenvolupament de la producció a petita escala i de proximitat.
D’aquesta manera, l’objectiu del projecte és fomentar un model de consum respectuós per a les persones i també pel medi ambient.
L’estudi ha permès concloure el següent: tal com s’ha plantejat el projecte, aquest no ha estat capaç de cobrir totes les necessitats calòriques de la població i, per tant, la hipòtesi no queda corroborada. No obstant això, l’estudi ha obert la porta a nous interrogants i a noves recerques que vagin destinades a fer-ho. Aquesta recerca ha realitzat els primers passos del camí cap a un nou model de consum, i per tant es considera que compleix amb l’objectiu de demostrar que la idea d’un sistema real i complet dut a mans d’una organització major d’experts no queda tant desdibuixada a l’horitzó de la utopia.

PREMI EXTRAORDINARI DE GRADUAT EN BIOLOGIA A UN EXALUMNE
L'exalumne de l'institut Martí Amargant Arumí va recollir a Barcelona el Premi Extraordinari de Graduat en motiu del brillant expedient acadèmic obtinguts en els seus estudis a la facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Actualment en Martí és a la UIT (Artic University of Norway) acabant el seu Màster “Marine microbial food web ecology during the Arctic polar night”. Enhorabona Martí i des del nostre centre, com Escola Verda,  t'encoratgem a que la teva tasca serveixi per fer aportacions a la millora del medi ambient.  Felicitats.


ESTELS AL PLANETARI I AL CEL

Al gimnàs de l’Institut s’ha instal.lat un #planetari mòbil en motiu de les activitats de commemoració dels 50 anys de la biblioteca pública d'Arbúcies Rafael Vilà i Barnils. Més 300 alumnes de L'Institut Montsoriu, l'Escola Vedruna  i del Col·legi Dr. Carulla han passat per les diferents sessions organitzades per #biblioarbúcies50anys. Moltes gràcies Biblioteca per compartir els teus 50 anys amb els 50 del nostre Institut.
Un dels grups que ha visitat el planetari. Fotos S.C.

Si teniu interés per l'astronomia us convidem a visitar els enllaços següents per aprofundir el tema.

ARA AL CEL, de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell

OBSERVANT EL CEL de la plana Jouscout

POLS D'ESTELS bloc de Marco a MésVilaweb

SKY MAP aplicació per Android

MAPA ESTELAR aplicació Apple

10 APLICACIONS PER LOCALITZAR ESTRELLES

MAPA DEL CEL de Spacemap

EL CEL DELS MITES, mitologia celest



Mapa Abril-Maig

INTERCANVI MONTERCANVI MONTSENY-CÉVENNES. TORNADA 2018

Recordem el viatge d'ANADA

Els ja ara amics d'Arbúcies i Saint Jean du Gard han compartit uns dies en aquesta "tornada" de l'intercanvi. La pluja va impedir l'excursió a Santa Fe del Montseny, però va quedar compensada amb les visites que van fer al Museu Etnològic del Montseny La Gabella i a les instal·lacions de la Bassa de la Farga, van veure l'audiovisual de Les quatre estacions al Montseny i van visitar carrosseries Beulas. També van aprofitar per conèixer altres indrets  de les comarques gironines i Barcelona. 
WEB OFICIAL DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY i DdGi
Benvinguda a Arbúcies dels amics de Saint Jean du Gard
Àlbum de la benvinguda
Foto conjunta dels alumnes que han participant a l'intercanvi.
Moments de les visites a La Farga del Roquer i a l'empresa de carrosseries Beulas

Imatges al Museu Etnològic del Montseny La Gabella

Àlbum FOTOS visita a la Farga del Roquer i carrosseries Beulas
Àlbum de la festa de comiat "sucré-salé"
Donem les gràcies a la Diputació de Girona per facilitar l'intercanvi en el marc dels agermanaments dels Parcs Naturals Reserves de la Biosfera Montseny i Cevénnes, a l'Ajuntament i al Museu d'Arbúcies, a la Penya Barcelonista d'Arbúcies i a l'empresa de carrosseries d'autocars Beulas.

Notícies dels 10 intercanvis anteriors 

diumenge, 8 d’abril del 2018

SALUT ALIMENTÀRIA, SOM EL QUÈ MENGEM

Mireu el vídeo: Anàlisis dels hàbits alimentaris de les famílies d'Arbúcies i participeu-hi amb un m'agrada.
Web del concurs de vídeos sobre Treballs de Recerca de Batxillerat CRACS
primer accedeix al vídeo
https://youtu.be/JmwAZgy1VkY

L'Olga Prieto Gimeno ha fet un vídeo sobre el seu treball de recerca i ha estat seleccionat per al congrés de la UdG CRACS.  El dia 18 d'abril es lliurarà, entre d'altres, el premi "Públic" a qui hagi obtingut més "likes" d'entre tots els seleccionats, de manera que us convidem a mirar-lo i esperem que us agradi i li doneu suport clicant a m'agrada. 
La llista de tots els seleccionats la trobareu a Congrés de Recerca d'Alumnes de Centres de Secundària (CRACS)

https://etselquemenges.cat/

I passat el 18 d'abril us convidem també a mirar-lo.


dissabte, 7 d’abril del 2018

LLIURAMENT DEL PREMI DEL CONCURS QUI ES L'INTRÚS 2018

Fa unes setmanes es va lliurar el premi del Concurs que organiza el Departament de Ciènces Naturals Biologia-Geologia que consisteix en identificar un elements intrús en una col·lecció d'organismes. Enguany era un cefalòpode que s'havia colat en una col·lecció de mol·luscs. La  Laia Casado de 2n A ha rebut el premi de mans del director i de Germán Alvarez, l’arbucienc doctor en paleontologia que ha muntat l’exposició i el concurs .

UNA ALUMNA DEL MONTSORIU GUANYA UNA BECA DE LA CÀTEDRA DE L'AIGUA, NATURA I BENESTAR

L’Anna Molist Rosell rep la beca de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar impulsada conjuntament per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic i la Universitat de Girona pel seu treball de recerca: Estudi del consum d’aigua a Arbúcies segons les preferències econòmiques, ecològiques o qualitatives, vinculat amb el patrimoni natural i cultural de les Guilleries.
Enhorabona Anna, alumna que ha format part del nostre Comitè Ambiental!

Aquest treball estudia el consum d’aigua de la població d’Arbúcies segons les pre-ferències que aquests mostren. Es pretén fer una anàlisi per veure quina és la via d’obtenció d’aigua més utilitzada per els veïns del poble i quins són els motius que els porten a decidir-ho. Per fer l’estudi, s’ha realitzat una enquesta formada per 22 preguntes i ha estat contestada per un total de 360 persones. Un cop aconsegui-des les dades, s’ha creat una taula de dades per classificar la informació en funció de l’edat i el lloc on viuen. El treball conclou amb una distinció molt clara entre el consum majoritari- el d’aigua envasada- i el consum amb menys presència - l’aigua de l’aixeta-. La raó principal dels consumidors d’aigua envasada és el gust i, el mo-tiu dels consumidors d’aixeta és per comoditat. Les marques locals d’aigua enva-sada són les més consumides. També es verifica que el consum d’aigua de pous és minoritari i es veu utilitzat sobretot en gent gran.



TREBALL DE SÍNTESI 3r ESO: LA RIERA

Estudi de la Riera d'Arbúcies i els seus usos, dels dels punt de vista natural i humà. El relator del vídeo de la Farga de El Roquer representa el'artista, pintor i escriptor Santiago Rusiñol 
Relacionat alb el Treball de síntesi, també van visitar el Museu del Ter a Manlleu, per completar els usos d'un riu vosa els indrets d'on va viure Rusiñol.