dimarts, 27 de febrer del 2018

MÒBILS: SIGUEM CONSUMIDORS RESPONSABLES

Aquest dies Barcelona és la capital dels mòbils. El Mobile Social Congress visibilitza els impactes socials i ambientals silenciats al Mobile World Congress
Programa 2018: Sobirania tecnològica i feminisme, obsolescència i enverinaments
La indústria de l'electrònica genera un creixent volum de residus com a resultat de l’obsolescència programada, la tecnologia a comptagotes i la irresponsabilitat empresarial en relació al reciclatge i la reparació.
També és preocupant la creixent utilització de serveis tecnològics allotjats en ordinadors d’altres de qui desconeixem els interessos i poden facilitar l’accés a les nostres dades i comunicacions sense el nostre control. La mateixa lògica promou la privatització del coneixement, començant pel programari, i afavoreix un sector de les telecomunicacions controlat per part de molt poques multinacionals, cosa que no permet una lliure competència real.
Recorda que a l'Institut Montsoriu impulsem una campanya de recollida de mòbils usats per tal de reciclar-los i ajudar a la fundació Jane Goodall. Sigues responsable en la compra i l'ús dels aparells mòbils. 
http://mobilesocialcongress.cat/ca/

dimarts, 6 de febrer del 2018

ITINERARI GEOLÒGIC PELS CARRERS D'ARBÚCIES

Omaima Maroauan, Jordi Carós, Yaiza Aguilar. 4t ESO
Grup amb una roca de granodiorita a l'entrada del pati de l'institut.
Els alumnes de l'optativa de Biologia i Geologia de 4t d'ESO vam fer una sortida pel poble  per veure diferents roques del carrer, veure'n l'abundància i identificar-ne el tipus. L'itinerari va començar a la mateixa entrada de l'institut on hi ha una gran roca de granodiorita, un tipus molt abundant en el Montseny. S'hi poden distingir tres tipus de cristalls: blancs, negres i transparents.
Seguidament, pocs passos després, hi ha les roques de l'aparcament. Després d'observar-les i tirar-hi àcid  vam comprovar que són sedimentàries calcàries. Aquest tipus de roques no es troben de manera natural en aquesta zona, provenen de fora. Igual que ve de fora l'asfalt de la carretera que prové del quitrà del petroli, una roca sedimentària i líquida.
Les roques de la barana del pont del costat de l'institut també són de granodiorita que és un tipus de roca magmàtica. També vam observar les roques de la riera, els còdols,  que tenen formes arrodonides a causa de l'erosió provocada pel corrent fluvial. Són  pedres rodants:  rollings stones, us sona?. A la façana del edifici de  la ferreteria hi ha granit rosa, una altra magmàtica, composta d'ortosa rosa, mica negra i quars transparent.
Davant de l'hotel Montsoliu, en els graons de la vorera,  hem observat una roca amb fòssils,  anomenada calcària nummulítica, un tipus de pedra característica de Girona. Els nummulits són fòssils d'uns organismes marins que van viure fa milions d'anys. 
Al carrer Germana Assumpta hi ha molta varietat: algunes façanes de granodiorita, de granit rosat, de marbre blanc  de pissarra, i d'esquists (aquestes tres darreres són metamòrfiques). En el núm. 10 hi ha travertí, en tipus de pedra blanca amb petits forats , una calcárea d'origen lacustre com l'estany  de Banyoles.
A les arcades de la Plaça de la Vila vam tornar a trobar més roques de granodiorita i al costat de l'entrada de l'església hi ha una bola de calcària nummulítica. El paviment i l'escala de davant de  la Biblioteca està cobert de còdols.
Al mur de l'antic Hospital, i al Carrer la Pietat 46,  hi ha un mineral que es diu baritina, abans abundant en mines pel voltants de Viladrau.
Hem descobert la importància i la utilitat de la geologia en les nostres vides. Vam observar roques que havíem vist milers de cops però no hi donàvem importància. En conclusió podem dir que les roques ens amaguen una història que els geòlegs procuren anar descobrint. I hem de saber aprofitar-les de forma sostenible

dissabte, 3 de febrer del 2018

XERRADA DE METEOROLOGIA A CÀRREC DE XAVIER SOLER

Font foto Facebook
Aina Martí i Olga Prieto, 2n Batxillerat
El meteoròleg Xavier Soler va fer una visita a l'institut fa uns dies per fer una xerrada als alumnes de 2n de Batxillerat Científico-Tecnològic, Social i els de l'optativa de Geografia, juntament amb els Ciències de la Terra de 1r de Batxillerat.

La xerrada va començar explicant a què es dedicava mentre anava introduint teoria relacionada amb el tema. Va explicar què és la xarxa d'observatoris meteorològics i va mostrar què duia a terme cada un d'ells. Va projectar mapes i va ensenyar animacions dels fenòmens meteorològics més corrents. Al parlar del boirum fotoquímic, causat per la contaminació de les grans ciutats, va esmentar el concepte de canvi climàtic. Pel il·lustrar-ho mostrà un vídeo on es veien diferents glaceres del món que tenien cada cop menys extensió de gel. Per acabar, va explicar quins eren els estudis necessaris per entrar a treballar al Servei Meteorològic de Catalunya que pertany a la Generalitat.

Font foto Facebook

PAU I DRETS HUMANS, LA REIVINDICACIÓ DEL DENIP 2018

ENLLAÇ TOTS ELS MAPES DENIP
MAPA DENIP 2018 CATALUNYA DE FUNDACIÓ PER LA PAU. Busca'ns

Quan ens costa expressar amb paraules un sentiment o desig, o quan veiem que no són prou eficaces, és quan fem servir símbols. Com, per exemple, un colom, una olivera, un llaç o una frase tant coneguda com "posar una granet de sorra per millorar el món." La setmana del DENIP s'ha convertit en una fita més del que hauria de ser una campanya permanent per la PAU, els DRETS HUMANS i el DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE.
Les accions d'aquest curs van començar el 10 de desembre amb la commemoració del 69è aniversari de la declaració dels Drets Humans. Els membres del comitè ambiental van penjar un dret humà a l'entrada de cada aula de l'institut. 
Aquesta setmana, coincidint amb el 70è aniversari de la mort de Gandhi,  un grup de representants de les classes van plantar una olivera al jardí i van llegir un manifest que després van treballar a les tutories, van llegir el dret humà corresponent a l'aula, van decorar una pedreta amb signes o paraules de pau i la van anar a posar al peu de l'olivera.

La preparació la trobareu a  DRETS HUMANS PER LA PAU: DEL 10D al DENIP, MÉS QUE UN GRA DE SORRA PER LA PAU a continuació una selecció de fotos: