divendres, 15 de desembre del 2017

TECNOLOGIA: APROFITAMENT DE L'ENERGIA EÒLICA I DE L'ENERGIA SOLAR

L'alumnat de 2n d'ESO ha visitat dues instal·lacions relacionades amb les energies renovables en el marc de la matèria de Tecnologia.
Visita al Parc Eòlic de Serra de Rubió (Lleida). Podem veure imatges de la central de dades de Navarra i esquemes del seu interior que les monitores ens van ensenyar i fotos dels molins del pilar i les gòndoles on hi ha les aspes  i els generadors. També veiem un anemòmetre i els alumnes mentre escoltaven les explicacions i observaven les instal·lacions.
ACCÉS ÀLBUM DRIVE Fotos de Raquel D i Jordi P
Visita a les plaques solars fotovoltaiques de l'empresa IMAR d'Arbúcies. Veiem dos dels grups de 2n d'ESO sota el sistema giratori de  plaques després de sortir de l'aula que tenen per fer explicacions i de veure els comptadors, 

dimarts, 5 de desembre del 2017

SETMANA PELS DRETS HUMANS (10-15 DE DESEMBRE)

69è ANIVERSARI DE LA PROCLAMACIÓ DE LA DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS HUMANS.
ENLLAÇ AL VÍDEO 10'
El 10 de desembre de 1948, l'Assemblea General de les Nacions Unides, aprovà i proclamà la Declaració Universal dels Drets Humans. Es tracta d'un document de trenta articles en què se subratllen els drets humans considerats bàsics i que s'haurien d'aplicar, sense excepció, a tots els éssers humans. Es tracta del més bàsic d'una sèrie de tractats que completen la Carta Internacional de Drets Humans, que després de ser sotmesa a votació el 1976 es convertí en Llei internacional. 
El dia que s'apliquin els DRETS HUMANS: TOTS, PER A TOTHOM I A TOT ARREU la humanitat haurà fet un gran pas camí de la Justícia i la Pau al món.
Enguany, recordem l'aniversari una vegada més.
WEB: SETMANA PELS DRETS HUMANS, COORDINADORA D'ONG SOLIDÀRIES GIRONINES.
WEB: L'EXCUSA, RECORREGUT PER L'ALTRE MÓN POSSIBLE. 13 VIDEOS, 13 TEMES

Els Drets Humans estan molt lligats als Objectius per al Desenvolupament Sostenible ODS.


dilluns, 20 de novembre del 2017

DONEM-LI UNA NOVA VIDA. SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

ENLLAÇ AL PORTAL EUROPEU

L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. + info web http://residus.gencat.cat/ca/ambits_dactuacio/prevencio/setmana_europea


El Montsoriu ens hi afegim a nivell de Comitè ambiental. El dia 21 de novembre tenim una reunió de delegats ambientals d'ESO per preparar una sessió de tutoria per recordar les accions sostenibles que convé fer dins i fora de l'institut.

Ja fem coses, ja, però tenim molt marge de millora, cada any queda reflectit en l'AMBIENTÒMETRE.


Som-hi! Reaccionem d'una vegada!. Tots i totes. Prevenim residus:


a) Quan comprem de manera sostenible: quan comprem de proximitat, amb pocs envoltoris, quan fem durar els aparells, quan aprofitem roba més d'una temporada, etc.  


b) Quan reciclem i fem recollida selectiva: l'hem de fer més bé. 


c) Quan reutilitzem:  llibres, paper usats per una cara, roba usada, quan reparem aparells perquè durin més, etc.paper i cartró, plàstic i envasos, vidre, orgànica.


A l'institut participem en tres projectes oberts a la societat:

dimarts, 7 de novembre del 2017

SETMANA DE LA CIÈNCIA 2017. TURISME SOSTENIBLE

PARTICIPA ALS CONCURSOS DEL 10 AL 17 DE NOVEMBRE
Els alumnes de Batxillerat han assistit a l'Auditori de Santa Coloma de Farners el dimecres 15 de novembre. Dins el marc de la XIII edició del Dia de la Ciència, el ponent Marc Vila ens ha ofert la xerrada sobre nanociència i nanotecnologia “Si no ho veig, no m’ho crec” 


dissabte, 28 d’octubre del 2017

TRANSELVA 2017

Clica sobre les imatges i baixa-te-les, les veuràs més grans.
Enguany 13 alumnes i 2 professors de l'Institut Montsoriu hem participat a la 2ª edició de la Transelva, els deis 26 i 27 d'octubre. L'itinerari ha començat a Arbúcies on han arribat els alumnes dels altres cinc instituts: a peu els de Sant Hilari, en autocar els de Santa Coloma de Farners i Vidreres i  en vehicles compartits Hostalric-Breda i RiellsViabrea.  En total hi hem participat més de 70 persones.

A 2/4 de 10 en punt hem sortit seguint el camí cap al Castell de Montsoriu on hem arribat a a 2/4 d'1. 
Hem fet la visita i hem dinat. Hem iniciat el descens a les 2/4 de 4  i a les 1/4 de 6  ja érem a la Bassa del Molí de Breda. De 6 a 7 hem visitat el campanar, les restes de  l'antic monestir i el museu Aragay. Finalment ens hem instal·lat al poliesportiu a les 8, on hem sopat, conversat i dormit (?).
L'endemà ens hem llevat a les 7 i a 2/4 de 9 ja tornàvem a caminar. A 1/4 d'11, després de travessar la carretera amb ajuda dels Mossos i la Tordera tonificats per  la frescor de l'aigua als peus descalços,  ja estàvem a Les Llobateres.  Hem mirat a través de l'aguait el paisatge, els pocs ànecs i el bernat pescaire que s'han deixat veure  i hem esmorzat. Al terme de Sant Feliu de Buixalleu, ens hem aturat una estona al Gorg de Perxistor absn d'arribar a Hostalric cap a la 1 del migdia.
Allà alguns hem visitat les instal·lacions del Cicle Formatiu de Grau Mitjà Elaboració de productes alimentaris, que ens han preparat el sopar i el mejar del segon dia, i hi ens ha agradat  veure un parell d'exalumnes del Montsoriu. 



dimecres, 25 d’octubre del 2017

ON VAS SENSE VAS?

"On vas sense vas?" és el lema de la campanya que encetem per segon any consecutiu amb la finalitat d'aconseguir que tothom tingui un got reutilitzable disponible a l'institut per tal de no generar més residus durant les festes que celebrem a l'institut ara que s'acosta la primera: la castanyada.
Abans havíem provat altres sistemes, però al final el que resulta més pràctic, eficaç i corresponsable és aquest. 
Avui, alumnes del comitè ambiental de segon d'ESO han estat penjant cartells per les classes i altres espais per a recordar-ho. Gràcies a tothom per col·laborar.

dimecres, 11 d’octubre del 2017

DOCUMENTAL AMB MOTIU DEL DIA MUNDIAL DE L'ALIMENTACIÓ

El dia 16 d'octubre és el Dia mundial de l'Alimentació i aprofitant l'avinentesa, el Museu Etnològic del Montseny La Gabella ha programat per  dijous 19 d'octubre a les 20h un documental  molt interessant: OMG (Organisme Modificat Genèticament)  que parla del tema dels transgènics, de com afecten a la salut i al medi ambient. 

Per això us el recomanem i fem extensiva la invitació a l'alumnat de l'institut, especialment a partir de 3r d'ESO.




.

PEDALADA 2017

Fa unes setmanes es va fer la Bicicletada de la "Setmana de la mobilitat sostenible i segura" organitzada per l'Ajuntament d'ARbúcies que va comptar amb la participació de nombrosos alumnes de l'institut,  i a més, un grup d'alumnes del Comitè ambiental de 4t d'ESO feien de voluntaris a l'organització. Moltes gràcies. 
Recorda, a l'institut, si vius a Arbúcies, a peu o en bicicleta!

ENLLAÇ A L'ÀLBUM DE FOTOS DE LA PEDALADA 

divendres, 6 d’octubre del 2017

2017 NOU CURS, OBRES ACABADES I 50è ANIVERSARI


Coincideix que aquest curs l'edifici s'ha ampliat i la part vella s'ha remodelat amb la commemoració dels 50 anys de l'origen de l'institut. Sí, fa mig segle que es va fundar el CLA, Col·legi Lliure Adoptat on s'impartia el Batxillerat d'aleshores que és el precursor de l'actual INS Montsoriu. Una mica d'Història, la podeu trobar aquí, però del que parlarem ara és des de la visió mediamental. 

Avantatges energètiques.
- Els barracons han quedat eliminats i s'ha d'eixat de llogar una nau de FP.  En quedar tot concentrat és previsible que hi hagi menys pèrdues energètiques.
- La calefacció ha quedat sectoritzada i la caldera de calefacció de gasoil ha quedat combinada amb la de biomassa municipal.
- Les  finestres de la part vella s'han canviat per unes altres de materials aïllants i doble vidre, com les instal·lades a la part nova. 
- Les parets de la part vella són més gruixudes perquè s'han recobert de materials aïllants, tal com fan actualment en l'obra nova. 
 - Al pati hi tenim més arbres: 7 magnòlies i un ginko.

Però, des del punt de vista natural,  tenim un gran inconvenient: S'han tret tots els nius d'oreneta. Vàrem vigilar que tinguessin cura de no treure'ls durant l'època de cria tal com mana la llei de protecció i fins i tot van reinstal·lar els artificials. Vam intentar que els deixessin, però tornant de vacances ja els havien tret. Ens van dir que els artificials podien caure i fer mal a algú.
Esperem que les orenetes tornin a fer els nius allò on van néixer. A la primavera, les ajudarem posant una bassa amb fang i palla  vora el pati i instal·larem nius artificials en una zona on no hi hagi risc de que caiguin. 

dilluns, 19 de juny del 2017

PROJECTE ORENETES. CENS DE NIUS 2017

Un any més els alumnes de 1r d'ESO, en el marc de la matèria de Ciències Naturals Biologia, han fet l'inventari dels nius d'oreneta cuablanca, Delichon urbica, dels carrers cèntrics del nucli urbà propers a l'institut. 
La novetat és que estem en obres i que hem fet un seguiment des del seu inici. Vam parlar amb els responsables de l'obra i han tingut en compte que no havien de tocar-los en època de cria ni barrar el pas amb xarxes protectores. Si compareu les fotos d'aquest any veureu que s'han canviat unes finestres i que s'han desplaçats els nius artificials al voladís de sota la teulada. 

Notícia i fotos de l'anys passat i i anteriors, clica AQUÍ.

És un projecte d'ApS (Aprenentatge Servei) donat que els alumnes practiquen un procediment científic i les dades es publiquen en la web de l'Institut Català d'Ornitologia del Projecte Orenetes http://www.orenetes.cat. Consulteu-hi les dades d'aquest any i anteriors.

A part de la bellesa estètica de l'animal, és un eficaç controlador d'insectes, ja que redueix la necessitat d'ús d'insecticides perjudicials pel medi ambient.
CLICA AQUÍ I CONSULTA EL MAPA
CLICA AQUÍ I CONSULTA EL MAPA


JARDÍ VERTICAL AL PATI

Els alumnes de 1r d'ESO van fer un treball en la matèria de Tecnologia amb materials reutilitzats que consistia en fer recipients de terra on posar plantes i fer un jardí vertical al reixat del pati provisional a causa les obres. Aquesta primavera, entre reixa i reixa, hi hem tingut una mica més de color. Ara que estem a final de curs i s'ha de desmuntar en volem fer memòria.
A la composisicó d'imatges de sota teniu una mostra de les obres d'alguns alumnes.

dilluns, 12 de juny del 2017

ACCIÓ SETMANA DE LA NATURA: LA FITOLACA, PLANTA INVASORA

Eliminació la planta invasora Phytolacca americana (raïm de moro, raïm de tinta, fitolaca, raïm americà, raïm de guilla) en un espai públic: El Parc de la Dona d'aigua
Projecte del 3r trimestre, en el marc de C.Naturals (Bio) d’alumnes de 3r i 4t de l’Aula Oberta.
1. Estudiem l’efecte d’organismes invasors en el medi.
2. Recerca bibliogràfica de la Phytolacca americana. Comunicació a l’Ajuntament de l’acció en un espai públic.
3. Detecció de Phytolacca en un espai proper i eliminació.
4. Difusió de l’acció.
Enllaç web Setmana de la Natura 
Arbúcies 6 de juny de 2017. Alumnes de l'Aula Oberta
Avui hem anat al Parc de la Dona d'Aigua per treure una planta que es diu fitolaca o  raïm de moro per la semblança dels seus fruits que madurs són de color lila morat, tot i que no tinguin res a veure. L'hem arrencada fins les arrels perquè no s'escampi més. El seu nom científic és Phytolacca americana i és invasora perquè s'escampa molt ràpidament i impedeix créixer les plantes autòctones. Fa una arrel semblant a un nap i cada any es fa més gran. La tija és anual, si es talla i fa bon temps creix encara més ràpidament per poder fructificar a temps. Per això la neteja que es fa amb les màquines desbrossadores cada any no és eficaç. 
A més és una planta molt verinosa que cultivada de manera controlada pot servir per treure'n substàncies medicinals, però no convé que estigui en espais públics ni en espais naturals. 



dimecres, 7 de juny del 2017

L'ECOPROPOSTES 2017 DE BATXILLERAT PER ALUMNES DEL MONTSORIU

Una anàlisi comparativa dels nivells de pol·len atmosfèric de tres gèneres d'al·lergògens a Arbúcies, fet per l'alumne de 2n de Btx de l'Institut Montsoriu, Joan Espígol, ha guanyat el premi ECOPROPOSTES 2017 de Ràdio Marina de Blanes en la categoria de Batxillerat. Mireia Gòmez, que anteriorment havia guanyar el Premi per a unes escoles verdes amb un treball sobre eliminació de cargols, va quedar finalista. Novament el jurat format per Martí Boada, Francesc Mauri i Joan Pedrola han reconegut treballs de recerca ambientals del nostre centre.
NOTÍCIA COMPLETA AL WEB DE RÀDIO MARINA AMB AUDIO D'ENTREVISTA A JOAN ESPÍGOL

SETMANA DE LA NATURA: RECOMANEM EL DOCUMENTAL COM CANVIAR EL MÓN

Estem en plena Setmana de la Natura (del 2 a l'11 de juny de 2017), coincidint amb el Dia del medi ambient (6 de juny) i el Dia Mundial dels oceans(8 de juny). En el  Museu Etnològic del Montseny (MEMGA La Gabella) es projectarà un documental sobre els orígens de Greenpeace. Per això us el volem recomanar. No perdeu l'oportunitat de compartir aquesta experiència. A més es parlarà l'estudi de les nàiades (espècie de musclos d'aigua dolça) de la Bassa del Roquer.
Arreu de Catalunya, aquesta setmana, es realitzen nombroses activitats d'educació i acció ambiental. L'institut Montsoriu també hi participem, properament us ho explicarem.


dissabte, 27 de maig del 2017

UN VIATGE D'AVENTURA, NATURA I CULTURA: 4t ESO NAVARRA 2017


Aventura: 
Parc de Bertiz (circuit penjat entre roures monumentals). 
Irrisarri Land (de somriures ple) amb un gran pont tibetà, tirolina gegant i via ferrata d'iniciació), 
Parc d'aventura de Baztan: barranquisme, rappel, via ferrata, salts sobre un gorg. 

Cultura: 
Castell d'Olite. 
Mitologia basca del Basajaun (l'esperit protector del bosc, els animals  i la seva gent), 
Elizondo i la Vall de Baztan, escenaris del film "El guardian invisible" i  la triloga de Dolores Redondo
Zugarramurdi (museu de les bruixes, portadores de la sabiduria ancestral lligada a la natura), 
Ciutat de Pamplona.

Natura: 
Muntanyes amb vegetació de clima atlàntic: faigs, roures, freixes, avellaners, prats verds,.. . 
Prats i boscos de la vall d'Irisarri (de falgueres ple). 
Parc natural, centre d'interpretació i jardins del Señorio de Bertiz
La cova de Zugarramurdi,  formació geològica impressionat
Sender dels sentits a Irrisarri Land. 
Nits estelades. 

Imatges al Facebook: Institut Montsoriu, 7 entrades amb fotos descarregades) Si no tens compte pots consultar-ho igualment.

En construcció:
Aportacions d'alumnes

Link: Àlbum de fotos de Toni.
Link: Àlbum de fotos de Jordi.









dilluns, 15 de maig del 2017

PROGRAMA "SIGUES TU" DE DIPSALUT

L'Institut Montsoriu està adherit al programa Sigues tu de  Dipsalut de la Diputació de Girona adreçat a l'alumnat d'ESO i el professorat tutor.

Dipsalut ofereix, dins del marc del programa Sigues tu: eines i actius per a la salut", formació continuada pel professorat que està duent a terme el programa.  A més hi ha especialistes que intervenen dins l'aula en un parell de sessions de tutoria. Té l’objectiu d’aprofundir en les capacitats del professorat i crear sinèrgies entre els diferents centres participants en el Sigues tu

Abans aquests tipus de programa ens basaven en la prevenció de les drogadiccions, en evitar malalties de transmissió sexual, en detectar malalties alimentàries com l'anorèxia i bulímia. Més endavant s'hi van afegir els desequilibris emocionals, l'addicció a noves tecnologies, etc... Darrerament l'enfoc es centra en l'enfortiment interior de les habilitats de la persona per a que mantingui una bona salut mental,  emocionalment i social.

. Habilitats de comunicació interpersonal i empatia.
. Habilitats per augmentar l’autoestima, control intern, assumir responsabilitats i generar o aconseguir canvis.
. Habilitats per a la col·laboració i el treball en equip, habilitats de defensa i habilitats per a la negociació i el refús.
. Habilitats per a la presa de decisions, la solució de problemes i el pensament crític.
. Habilitats per a la gestió de les emocions i sentiments i per a la gestió de l’estrès.

Sigues tu ofereix ajut d'especialistes, material imprès, vídeos i orientacions de dinàmiques de grup que podem complementar amb altres iniciatives del professorat i del Pla d'Acció Tutorial. 

divendres, 5 de maig del 2017

COL·LABOREM AMB LA CAMIPÈDIA

L'Institut Montsoriu és vetllador de "El Camí" dels Països Catalans. És un projecte le d'associació PAS i té com objectiu donar a conèixer els vincles naturals, socials, culturals i lingüístics de la nació catalana fomentant el senderisme i el turisme sostenible. Els alumnes de l'Aula Oberta Projecte Agudes  enguany han fet projectes d'aprenentatge servei que han donat com a resultat dues entrades a la Camipèdia. En altres ocasions mirem la senyalització del tram Arbúcies-Montsoriu.

VISITA LA CAMIPÈDIA: FONTS DE BOMBA D'ARBÚCIES
i PARCS I JARDINS URBANS D'ARBÚCIES

dimarts, 2 de maig del 2017

(TUTORIES) ACTUACIONS AMBIENTALS COL·LECTIVES DEL 3R TRIMESTRE

Som-i tots! Som-hi totes!

1. Ambientòmetre. Què hem de millorar i com! Fem bé la recollida selectiva (llacem els residus al seu lloc, mai a terra)  i estalviem aigua i estalviem energia (apaguem els llums que no fan falta).
Accediu l'enllaç http://instimontsoriu.blogspot.com.es/2017/04/ambientometre-2017.html


2. Nova acció: Recollida de telèfons vells   http://instimontsoriu.blogspot.com.es/2017/05/impulsem-la-campanya-de-mobils-usats.htmlmòbils vells.


3. Recollida de piles. Amb la campanya ApiloXII s'han recollit 46kg i l'organització del concurs ja els té. Ara a esperar els resultats. Però des d'ara seguim recollint piles pensat en el concurs de l'any vinent, així omplirem més el contenidor que està pensat per recollir-ne 100.


4. Recordatori de fer la recollida d'olis domèstics. Abans d'acabar el curs recordeu que podeu portar els pots plens.


5. Recomanem mirar el Bloc Verd de tant en tant, normalment hi ha una entrada a la setmana. http://instimontsoriu.blogspot.com. Animeu-vos a consultar els enllaços. Seguiu la plana de Facebook de l'Institut Montsoriu


IMPULSEM LA CAMPANYA DE MÒBILS USATS


L'Institut ens acollim a la iniciativa de la Fundació Jane Goodall i tenim un punt de  RECOLLIDA DE MÒBILS USATS en el marc de la CAMPANYA DE RECICLATGE DE MÒBILS PER A PROTEGIR ELS ECOSISTEMES AFRICANS.

Jane Godall és una científica, biòloga especialista en primats.

1) Porta els mòbils vells usats de casa teva al punt de recollida on hi ha una bústia transparent. Enganxa-hi una etiqueta amb el teu nom i email si vols rebre informació personalitzada de la campanya.

Objectiu 1: Estalviar matèries primeres i energia amb el reciclatge dels components dels dispositius mòbils. Beneficis per reducció en l'explotació de minerals i dels conflictes en la compravenda.
Objectiu 2: La Fundació JG podrà vendre els components recuperats i destinarà els beneficis per a protegir els ecosistemes africans.
Objectiu 3: Reduir els residus del nostre entorn.


2) El Comitè ambiental farem públic cada vegada que fem una tramesa a la Fundació.

Amb motiu dels darrer Mobile World Congress, se'n va fer un d'alternatiu, el Mobile Social Congress i al Bloc Verd en vam fer una notícia que trobareu CLICANT AQUÍ. Amb enllaços a vídeos que expliquen la problemàtica que genera el comerç de mòbils i aspectes que hem de tenir en compte per fer-ne un ús ecològicament sostenible i socialment solidari.

dijous, 27 d’abril del 2017

MEMÒRIA DEL DARRER FÒRUM D'ESCOLES VERDES

Farah Bannadi

L'Aula Magna amb els representants del Montsoriu  a 3a fila
El 30 de Març, 5 alumnes i 2 professors de l'Institut Montsoriu d'Arbúcies vam anar a Girona a fer una trobada amb altres instituts amb el distintiu Escola Verda. Quan vam arribar vam anar a una sala gran on es van fer grups.  Al nostre institut ens va tocar el grup blau. Després vam anar a un pati  on cada grup s´anava presentant i responent algunes preguntes. Aleshores vam fer un conjunt d´activitats.
Al cap d´un parell d'hores vam anar a esmorzar al mateix pati que he comentat abans. L'esmorzar era de productes ecolgics i ens convidava  l´organització.
Després vam anar a comparar les aigues de cada un dels instituts.Nosaltres portavem aigua de la riera abans i després de la depuradora i aigua d'una font.
Joel explicant les dades de les mostres d'aigües d'Arbúcies
Després vam pensar respostes que podíem donar a alguns problemes que els humans provoquem al medi ambient. Aleshores ens van cridar i vam anar a la Sala magna i ens van fer una xerrada sobre el riu Ter que ens podia donar idees per protegir el riu Tordera. Després vam comparar les respostes dels problemes ambientals amb els altres grups. Finalment  ens vam  fer fotos i vam marxar a dinar.
Els d'Hostalric, Breda, Riells i Viabrea i Arbúcies ens vam desplaçar a Girona en tren ja que utilizar el transport públic és més sostenible i barat.

Enllaç a notícia i més fotos ESCOLES VERDES GIRONA



dimecres, 26 d’abril del 2017

AMBIENTÒMETRE 2017

TENIM UN MARGE DE MILLORA D'APROXIMADAMENT UN 40%.  CONVÉ:
1.       Que ningú llenci papers, plata, brics, plàstics, menjar a terra i si algú li cau, el correcte és recollir-ho.
2.       Fer bé la recollida selectiva. En cas que no hi hagi contenidor específic o de dubte, llençar-ho a un contenidor de resta general, mai al terra.
3.       Estalviem energia. Obrir bé les persianes i només obrir el llums necessaris i quan l’aula queda buida, la darrera persona, ha d’apagar el llums.
4.       Si ens acostumem a tenir bons hàbits i bones pràctiques, ho farem bé a l’institut, a casa, al carrer, al bosc, o a la platja...
5.       Hem de fer les coses bé per convenciment, per solidaritat, per consciència ambiental.
Evolució de les dades de l'amientòmetre 2008-2017
• Observem que continuem estancats al voltant del 60%. Els espais comuns (patis, passadissos, escales) estan més bruts que les aules.
• La neteja de l'institut costa milers d’euros i que per aquest preu ens mereixem tenir l'institut més net de residus durant el dia, no només durant la nit. Netejar és bo, no embrutir és millor i més intel·ligent! 
• Felicitem els que feu servir el Boc&roll i altres sistemes de reducció de residus. • Lamentem la brutícia del pati, zones enjardinades, accessos a l’institut i vora la Capella... i més enllà.
L'any passat dèiem...AIXÒ

dissabte, 22 d’abril del 2017

CADA DIA: DIA DE LA TERRA (NO SOLS EL 22 D'ABRIL)

El dia 22 d'abril es commemora el Dia de la Terra, però cada dia ho és. Tractem bé el planeta sempre.
Més info: http://diadelaterra.org
Visita: http://www.earthday.org/earthday
També: Altres anys, aquí.

divendres, 21 d’abril del 2017

NOU PREMI DE MEDI AMBIENT PER A UNA ALUMNA DE L'INSTITUT MONTSORIU

La Mireia Gómez de 2n de Batxillerat de l'Institut Montsoriu d'Arbúcies ha guanyat el 1r premi de Medi Ambient que atorga l’INS Baix Empordà de Palafrugell. El títol del treball és: Estudi de l'eficàcia de quatre remeis naturals i un helicida en la lluita contra els cargols.
L'autora explica: En aquest treball es pretén comparar l’eficàcia d’un helicida i de quatre remeis naturals per eradicar i foragitar cargols: cendra, cafè diluït, closca d’ou i infusió d’all. Es parteix de la hipòtesi següent: “l’helicida tindrà major eficàcia a l’hora d’eliminar la plaga que els remeis naturals escollits perquè conté químics agressius especialment pensats per a l’eradicació dels gasteròpodes. El remei natural que foragita millor els cargols serà la closca d’ou perquè els talls impediran que avancin i alhora no perjudicarà als enciams”.Per comprovar la correcció de la hipòtesi s’han plantat trenta exemplars d’enciams separats per sis parcel·les de cinc enciams cadascuna, a cadascuna d’elles se li han posat vint cargols marcats prèviament i s’hi ha aplicat el remei corresponent a excepció de la parcel·la control. S’han recollit dades tres cops al dia durant un mes en taules dividides en diferents ítems seleccionats per poder treure resultats concloents.
Finalment, s’han tractat les dades, s’han interpretat resultats i s’han extret conclusions:
l’helicida és el remei més efectiu a l’hora d’eradicar i la cendra és el més efectiu per
foragitar.