dissabte, 28 d’octubre del 2017

TRANSELVA 2017

Clica sobre les imatges i baixa-te-les, les veuràs més grans.
Enguany 13 alumnes i 2 professors de l'Institut Montsoriu hem participat a la 2ª edició de la Transelva, els deis 26 i 27 d'octubre. L'itinerari ha començat a Arbúcies on han arribat els alumnes dels altres cinc instituts: a peu els de Sant Hilari, en autocar els de Santa Coloma de Farners i Vidreres i  en vehicles compartits Hostalric-Breda i RiellsViabrea.  En total hi hem participat més de 70 persones.

A 2/4 de 10 en punt hem sortit seguint el camí cap al Castell de Montsoriu on hem arribat a a 2/4 d'1. 
Hem fet la visita i hem dinat. Hem iniciat el descens a les 2/4 de 4  i a les 1/4 de 6  ja érem a la Bassa del Molí de Breda. De 6 a 7 hem visitat el campanar, les restes de  l'antic monestir i el museu Aragay. Finalment ens hem instal·lat al poliesportiu a les 8, on hem sopat, conversat i dormit (?).
L'endemà ens hem llevat a les 7 i a 2/4 de 9 ja tornàvem a caminar. A 1/4 d'11, després de travessar la carretera amb ajuda dels Mossos i la Tordera tonificats per  la frescor de l'aigua als peus descalços,  ja estàvem a Les Llobateres.  Hem mirat a través de l'aguait el paisatge, els pocs ànecs i el bernat pescaire que s'han deixat veure  i hem esmorzat. Al terme de Sant Feliu de Buixalleu, ens hem aturat una estona al Gorg de Perxistor absn d'arribar a Hostalric cap a la 1 del migdia.
Allà alguns hem visitat les instal·lacions del Cicle Formatiu de Grau Mitjà Elaboració de productes alimentaris, que ens han preparat el sopar i el mejar del segon dia, i hi ens ha agradat  veure un parell d'exalumnes del Montsoriu. 



dimecres, 25 d’octubre del 2017

ON VAS SENSE VAS?

"On vas sense vas?" és el lema de la campanya que encetem per segon any consecutiu amb la finalitat d'aconseguir que tothom tingui un got reutilitzable disponible a l'institut per tal de no generar més residus durant les festes que celebrem a l'institut ara que s'acosta la primera: la castanyada.
Abans havíem provat altres sistemes, però al final el que resulta més pràctic, eficaç i corresponsable és aquest. 
Avui, alumnes del comitè ambiental de segon d'ESO han estat penjant cartells per les classes i altres espais per a recordar-ho. Gràcies a tothom per col·laborar.

dimecres, 11 d’octubre del 2017

DOCUMENTAL AMB MOTIU DEL DIA MUNDIAL DE L'ALIMENTACIÓ

El dia 16 d'octubre és el Dia mundial de l'Alimentació i aprofitant l'avinentesa, el Museu Etnològic del Montseny La Gabella ha programat per  dijous 19 d'octubre a les 20h un documental  molt interessant: OMG (Organisme Modificat Genèticament)  que parla del tema dels transgènics, de com afecten a la salut i al medi ambient. 

Per això us el recomanem i fem extensiva la invitació a l'alumnat de l'institut, especialment a partir de 3r d'ESO.




.

PEDALADA 2017

Fa unes setmanes es va fer la Bicicletada de la "Setmana de la mobilitat sostenible i segura" organitzada per l'Ajuntament d'ARbúcies que va comptar amb la participació de nombrosos alumnes de l'institut,  i a més, un grup d'alumnes del Comitè ambiental de 4t d'ESO feien de voluntaris a l'organització. Moltes gràcies. 
Recorda, a l'institut, si vius a Arbúcies, a peu o en bicicleta!

ENLLAÇ A L'ÀLBUM DE FOTOS DE LA PEDALADA 

divendres, 6 d’octubre del 2017

2017 NOU CURS, OBRES ACABADES I 50è ANIVERSARI


Coincideix que aquest curs l'edifici s'ha ampliat i la part vella s'ha remodelat amb la commemoració dels 50 anys de l'origen de l'institut. Sí, fa mig segle que es va fundar el CLA, Col·legi Lliure Adoptat on s'impartia el Batxillerat d'aleshores que és el precursor de l'actual INS Montsoriu. Una mica d'Història, la podeu trobar aquí, però del que parlarem ara és des de la visió mediamental. 

Avantatges energètiques.
- Els barracons han quedat eliminats i s'ha d'eixat de llogar una nau de FP.  En quedar tot concentrat és previsible que hi hagi menys pèrdues energètiques.
- La calefacció ha quedat sectoritzada i la caldera de calefacció de gasoil ha quedat combinada amb la de biomassa municipal.
- Les  finestres de la part vella s'han canviat per unes altres de materials aïllants i doble vidre, com les instal·lades a la part nova. 
- Les parets de la part vella són més gruixudes perquè s'han recobert de materials aïllants, tal com fan actualment en l'obra nova. 
 - Al pati hi tenim més arbres: 7 magnòlies i un ginko.

Però, des del punt de vista natural,  tenim un gran inconvenient: S'han tret tots els nius d'oreneta. Vàrem vigilar que tinguessin cura de no treure'ls durant l'època de cria tal com mana la llei de protecció i fins i tot van reinstal·lar els artificials. Vam intentar que els deixessin, però tornant de vacances ja els havien tret. Ens van dir que els artificials podien caure i fer mal a algú.
Esperem que les orenetes tornin a fer els nius allò on van néixer. A la primavera, les ajudarem posant una bassa amb fang i palla  vora el pati i instal·larem nius artificials en una zona on no hi hagi risc de que caiguin.