dimecres, 30 d’octubre del 2013

GIMCANA VERDA 2013

Aquest curs,en el marc de la festa de la Castanyada tenim programada la 3ª Gimcana Verda de l'institut. Consisteix en 2 itineraris, un per 1r d'ESO i un per 2n d'ESO, on els de 3r i 4t fan de respectius controls. Enguany està dedicada al 2013: ANY INTERNACIONAL DE LA COOPERACIÓ EN L'ESFERA DE L'AIGUA i per fer la prova número 16 cal clicar aquest enllaç.

divendres, 18 d’octubre del 2013

PRESENTACIÓ DEL COMITÈ AMBIENTAL A 1r I PLA DE TREBALL 2013-2014

Com cada inici de curs, alumnes del Comitè Ambiental de 2n (un equip), 3r (2 equips ) i 4t (un equip) han anat a les tutories de 1r d'ESO a presentar què representa ser Escola Verda. TAmbé han explicat alguns trets generals del pla d'actuació que trobareu CLICANT AQUÍ

Aquest curs finalitzem el Pla d'Actuació 2011-2014, i serà el moment de fer una memòria dels darrers 3 anys, un nou pla d'actuació pel proper trienni  i demanar la renovació del distintiu d'Escola Verda.

dimecres, 9 d’octubre del 2013

NETEJAR ÉS BO, NO EMBRUTIR ÉS MILLOR

Tot just comencem el curs i ja hi ha envasos al pati: TOTHOM ho veu, ALGÚ ho ha fet, NINGÚ ho reconeix, QUALSEVOL és capaç de collir-ho. Els culpables van ser identificats i van haver de netejar tot el pati. Però això no sempre és tan evident.
Això ens fa pensar en una petita història:  Hi havia una vegada quatre persones anomenades: TOTHOM, ALGÚ, QUALSEVOL i NINGÚ...
Hi havia una tasca important que calia realitzar i TOTHOM estava segur que ALGÚ la faria
QUALSEVOL podia fer-la, però NINGÚ la va fer
Per això, ALGÚ es va molestar, ja que TOTHOM sabia com n'era d'important
Llavors, TOTHOM va pensar que QUALSEVOL podia fer-la, però NINGÚ va pensar que TOTHOM ho faria
Finalment, TOTHOM va culpar ALGÚ quan NINGÚ va fer el que QUALSEVOL podia haver fet.

Mentre no trobem una solució millor al problema, les classes faran torns setmanals per REVISAR l'estat del pati i, si cal, recollir allò que no s'hi hauria d'haver llençat.
Al pati hi ha contenidors GROCS (plàstics, brics, paper alumini, BLAUS (paper), NEGRES (rebuig) i  un de MARRÓ (orgànica) per deixar residus. No costa res apropar-hi i "encistellar" un triple.

 Així que, tan al pati com a tot arreu,  si NINGÚ llença res,  QUALSEVOL ho trobarà net, ALGÚ només tindrà la feina de reciclar-ho i TOTHOM s'estalviarà feina i despeses.
 

divendres, 4 d’octubre del 2013

ARBÚCIES. JUNTS PER UNA VIDA ACTIVA I FELIÇ.

CLICA AQUÍ PER ACCEDIR A VIMEO I VEURE EL VIDEOCLIP
Hola! Bon dia! Com esteu?
Bé ja us hem SALUDAT
Us heu fixa't que SALUDAR prové de la paraula SALUT?.
I que una forma de SALUDAR és dir SALUT.
Perquè SALUDAR significa això: DESITJAR SALUT, benestar, equilibri personal.... i hi ajuda molt un BON AMBIENT, natural i de relacions humanes.
El videoclip "Junts per una vida activa i feliç" de David Batlle que s'ha presentat aquest divendres al gimnàs de l'institut pretén això: que vetllem per la nostra salut i que compartim esteones d'activitat física en companyia d'altres persones. Veurem des de la mainada del jardí d'infància fins la gent gran del geriàtric com s'ho passen de bé.
Molts podreu recordar quan van filmar les seqüències del pati de l'institut. I més encara, podreu veure com es va fer, és a dir, el "making off" de l'enregistrament a l'institut: CLIQUEU AQUÍ

CONFERÈNCIA SOBRE SOBIRANIA ALIMENTÀRIA DIJOUS 10/O JORNADA INTERCULTURAL I SOLIDÀRIA 13/O

per Miquel Vilamitjana Soler
Llicenciat en Biologia. Doctorat en Biotecnologia (currículum)
La fam encara afecta a 870 milions de persones i mentrestant s'han trobat els recursos econòmics necessaris per rescatar el sistema financer. Per altra banda el sistema econòmic que impera el planeta no només exclou a les persones perquè no tenen recursos econòmics sinó que també menysté la natura.
La petjada de la humanitat està arribant al seu màxim d'expansió i la frontera agrícola està arribant al seu límit de sostenibilitat. La contaminació, fruit de l'activitat industrial també afecta negativament a la qualitat i quantitat del menjar que la societat necessita. Les propostes per capgirar aquesta situació sorgeixen arreu. Se'n destaca la feina del sindicat més gran del món, la Via Campesina, que li ha donat un nom a la seva proposta per aconseguir un model sostenible per abastir d'aliments la humanitat: la Sobirania Alimentària.
Una definició senzilla de la Sobirania Alimentària és el dret a decidir com s'han de produir i consumir aquests aliments; es considera que sense les coaccions dels interessos econòmics les decisions democràtiques trobaran el model agrícola més adequat per a cada regió tenint en compte tots els aspectes possibles -protecció del medi ambient, relacions econòmiques justes, igualtat de gènere,...-.

A Catalunya les propostes que faciliten la promoció de la Sobirania Alimentària són les cooperatives de consum agroecològiques, però ja s'estan incorporant a les alternatives els mercats de pagès i les botigues de barri amb productes de proximitat.